Alexander, 38, om skulderna: Rädd att förlora sonen

Raggaren från Falkenberg deltar i ”Lyxfällan”

Skuldberget växte sig högre och högre.
Sjutton lån. En kvarts miljon i skulder.
Det värsta av allt: rädslan att förlora vårdnaden om sonen.

Alexander, 38, reagerade inte som han trott när han fick reda på att han skulle bli pappa. Lycka, absolut, men känslan översköljdes av en personlig kris.

– Det var svårt att ta in, jag trodde inte att jag kunde bli far. Jag tror att det blev en kris och jag började göra av med pengar, säger han i kvällens avsnitt av ”Lyxfällan”.

Skulder på en kvarts miljon

När programledaren Magdalena Kowalczyk träffar Alexander ett år efter att krisen inletts, vet han själv inte hur höga skulder han har.

Det vet hon: 251 879 kronor fördelat på 17 lån.

– Det har gått sämre och sämre för jag har bara spenderat och spenderat och tagit flera lån. Nästan hela min lön går åt att betala av lånen och då har jag knappt någonting kvar i slutet av månaden. Då har jag tagit lån för att kunna betala de räkningarna, säger han i programmet.

Alexander värsta rädsla är att förlora vårdnaden om sitt barn.
Alexander värsta rädsla är att förlora vårdnaden om sitt barn.

Lyxfällan-experten identifierar de många och dåliga bilaffärerna som en orsak till den ekonomiska krisen. Därtill finns kostnader för godis och läsk på 4 000 kronor i månaden.

– Det ser inte vackert ut. Det är otroligt viktigt att få honom att förstå vilken mardrömssituation han har satt sig i, säger Magdalena Kowalczyk i programmet.

Planerade semesterresa under inspelning

Vid ett tillfälle översteg skulderna hela Alexanders årsinkomst. När det var som värst gick han back 17 000 kronor i månaden. Ändå fortsatte han att göra av med mer pengar.

När Magdalena Kowalczyk och Alexander kommer överens om att han är tvungen se över sina utgifter, uppdagas det att han har en semesterresa planerad samma vecka som programmet spelas in. En resa han snart tvingas avboka.

– Det har blivit en ond cirkel. I och med att jag har svårt att räkna så ser jag inte siffrorna framför mig. Jag har väldigt svårt att hålla i pengar.

Alexander hade över en kvarts miljon i skulder.
Alexander hade över en kvarts miljon i skulder.

Rädd att förlora vårdnaden

Den stora rädslan när skuldberget växte var förhållandet till sin son, som han i dag har gemensam vårdnad över. Skräcken över att bli av med vårdnaden gnagde i Alexander.

– Jag är rädd att de ska ta min son ifrån mig. Nu måste jag ta tag i det här, annars är jag nära en kollaps helt och hållet. Jag vill vara en bra förebild för min son. Jag har inte själv haft en bra uppväxt, men jag vill att han ska få det. Han ska inte behöva ha en pappa som har problem med ekonomin.

”Lyxfällan” sänds på tisdagar klockan 20.00 på Viafree, Viaplay och TV3.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu