Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Klimatböter hotar europeiska storbanker

Joakim Goksör/TT

Uppdaterad 2024-05-31 | Publicerad 2024-05-30

Europeiska centralbanken (ECB) är enligt källor på väg att bötfälla storbanker för att de inte redovisar klimatrisker tillräckligt tydligt. Arkivbild

Europeiska storbanker är för första gången på väg att bötfällas för att de inte lever upp till redovisningskrav när det gäller klimatpåverkan.

Kraven på svenska banker på området är samtidigt på väg att stramas upp, enligt Finansinspektionen (FI).

Minst fyra europeiska banker – av det hundratal större europeiska banker som Europeiska centralbanken (ECB) har särskild tillsyn över – ska enligt nyhetsbyrån Bloombergs källor inte ha redovisat sin exponering mot klimatrisker inom den tidsram ECB har satt upp.

”Mycket återstår att göra”

Vilka banker det handlar om är inte känt. Och vad böterna landar på är inte avgjort ännu. Men det blir troligen – ur bankernas perspektiv – symboliska belopp.

Enligt källorna bryter flera banker fortfarande mot ECB:s krav på redovisning av klimatrisker. Och bötesbeloppet blir större för varje dag som går utan att problemet åtgärdas.

”Mycket återstår att göra”, skriver Elisabeth Siltberg, rådgivare på Finansinspektionen (FI), när TT ställer frågor om hur det ser ut med klimatrisker och svenska banker.

”För närvarande pågår en skärpning av kraven på hur bankerna arbetar för att identifiera och motverka hållbarhetsrisker och hur det arbetet redovisas”, tillägger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Följs upp noga

Hur väl bankerna lever upp till de skärpta kraven kommer att följas upp noga i FI:s tillsyn, enligt Siltberg.

Snart ska FI även presentera en fördjupad analys av potentiella omställningsrisker i utvalda delar av bankernas låneportföljer, enligt Siltberg.

ECB-böterna som enligt Bloombergs är på väg att utfärda mot minst fyra europeiska storbanker kan som mest uppgå till 5 procent av de berörda bankernas omsättning per dag. För en bank med en omsättning på motsvarande 100 miljarder kronor per år skulle bli knappt 14 miljoner kronor per dag.