Bostadsmarknad

Så agerar du på den osäkra bomarknaden

avStefan Hesserud Persson

Bostadsmarknaden tycks svalare än en höstmorgon, och oron sprider sig bland köpare och säljare. Så hur ska man tänka i dagens osäkra läge? Vi har frågat experterna.

Foto: Thinkstock

Priserna på bostadsrätter har backat under hösten i större delen av landet, enligt Svensk Mäklarstatistik. Marknaden duschas just nu i ett kyligt höstregn, med glesbefolkade lägenhetsvisningar och svårsålda nybyggen.

Oron för att vi står på randen till en priskrasch växer. Samtidigt behöver människor liksom förut flytta av olika anledningar. Så vad är viktigt att tänka på om du planerar en bostadsaffär under hösten? En viktig faktor är att minimera tiden mellan köp och försäljning, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

– Om du väljer att köpa först ska du inte låta det gå för lång tid tills du säljer. I händelse av att priserna går ner tre månader efter köpet, är det trist att behöva sälja då, säger han.

Rimliga prisförväntningar

Som säljare är det också viktigare än tidigare att ha rimliga prisförväntningar, säger Emma Persson, boendekonom på SBAB.

– Det är lätt att gå tillbaka och se vad grannarna fick för ett år sedan, men man behöver läsa på hur det ser ut nu. Man ska inte förvänta sig en snabb affär med en hetsig budgivning, säger hon.

Om du planerar att köpa en ny bostad kan du kosta på dig att vara extra kräsen med tanke på det just nu rekordstora utbudet.

– Var väldigt noga med vad du köper. Läs på om föreningens ekonomi och skuldsättning. I ett läge med mer kräsna konsumenter och dämpade förväntningar på prisuppgångar, kommer allt större fokus att hamna på de frågorna, säger Arturo Arques.

”Ha goda marginaler”

I en situation där det är osäkert åt vilket håll prispilarna pekar framöver är det också extra viktigt att ha goda marginaler med sig in i ett köp, säger han.

– Ta höjd för ett eventuellt prisfall och högre räntor. Se till att inte ha för hög belåningsgrad i förhållande till din inkomst och bostadens värde. Om du inte har marginaler och priserna går ner blir det problem, framför allt om du tvingas sälja, säger han.

Arturo Arques råd är att amortera så mycket som möjligt när räntorna fortfarande är låga, för att skapa en buffert i händelse av att priserna vänder neråt.

– Om väldigt många skulle hamna i en situation där bolånen överstiger bostädernas marknadsvärde, kommer kreditgivare att bli ännu mer återhållsamma med att ge krediter, och kanske kräver att du lägger in mer pengar, säger han.

”Naturliga prisvariationer”

Det som främst ska styra ens agerande på bostadsmarknaden är dock ens långsiktiga behov. All rapportering om en förestånede bostadskrasch bör man ta med en nypa salt, anser Emma Persson.

– Jag tycker inte att man ska drabbas av panik. Det är lätt att ta till sig av rapporteringen om att vi befinner oss i en stor bubbla som kommer att spricka. Så behöver det inte vara, det finns alltid naturliga prisvariationer på marknaden. Försök ta det lugn, gör ett väl avvägt köp och se till att ha rimliga förväntningar, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Swedbank

SBAB