Nytt avtal för byggarbetare

Publicerad:
Uppdaterad:

Byggnadsfacket och Sveriges Byggindustrier i förhandlingar i går

80 000 byggarbetare får löneökningar på 3,5 procent på två år.

Det är det nya avtalet som Byggnads och Sveriges Byggindustrier kommit överens om.

Dessutom har parterna till sist också kommit överens om att slå samman byggnads- och anläggningsavtalet till ett avtal.

Bemanningsfrågan har parterna löst genom att arbetsgivaren ska förhandla med facket om inhyrningen överstiger fem veckor, enligt ett gemensamt pressmeddelande.

– Det här är den största förändringen på årtionden, jag är jätteglad, sade Byggindustriernas (BI) vd Bo Antoni om det avtal som – utan hårda ord och hot om strejker – slutits på byggområdet.

Byggavtalet är en sammanslagning av Byggnads- och Anläggningsavtalet som moderniserats och där man hoppas nu ha tvättat bort de flesta krångliga och svårtolkade reglerna.

”Stort steg framåt”

Och Byggnads ordförande Hans Tilly höll med:

– Jag har varit med i 15 år och kan nu konstatera att vi tagit ett stort steg framåt och hoppas att vi nu kan lägga allt det bråkiga och stökiga bakom oss.

I ett år har en arbetsgrupp under ledning av BI:s förhandlingschef Mats Åkerlind och Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson stött och blött de gamla avtalet och kommit överens om ett nytt för hela området. Och personkemin dem emellan har uppenbarligen fungerat.

Hoppas på färre tvister

Bemanningsfrågan har lösts, reseersättningen förbättrats, föräldralönen har utökats och det stora problemet för byggjobbare att få ut fungerande arbetsgivarintyg för att få a-kassa har fått nytt regelverk.

Flexiblare regler kring arbetstiden utläggning och en teknisk lösning på den infekterade frågan hur Byggnads ska kunna kontrollera att byggjobbarna får rätt lön har sjösatts.

Lönemässigt ger det treåriga avtalet från 1 juni 1:65 kronor mer i timmen med ytterligare ett lyft från 1 april på 2:65 kronor per timme. För det sista avtalsåret ska löner och ersättning förhandlas under januari–februari 2012. Blir man inte överens kan avtalets sista år sägas upp.

Båda parter hoppas nu att andan i det nya avtalet ska genomsyra förhållandena ute på byggarbetsplatserna med färre tvister som följd och ge branschen en starkare konkurrenskraft.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN