Vårbudget lovar skattesänkningar

Av: 

Mikael Stengård

TT

Privatekonomi

Borg: Sveriges ekonomi allt starkare

Nu har finansminister Anders Borg offentliggjort sin vårbudget.

Som tidigare känt föreslår regeringen bland annat ett femte jobbskatteavdrag, sänkt skatt för pensionärer och sänkt restaurangmoms.

– Det är en stark ekonomisk utveckling i Sverige, säger Borg.

Anders Borg gjorde den nådiga luntan offentlig prick klockan åtta i morse. Den innehåller bland annat förslag till ett femte jobbskatteavdrag och andra reformer som innebär skattelättnader på sammanlagt 25 miljarder kronor årligen 

Till det kommer ytterligare en miljard för justeringar i sjukförsäkringen från januari 2012 och 800 miljoner till järnvägen redan i år.

Oppositionen har kritiserat regeringen för att vilja lösa alla problem genom sänkta skatter.

Räknar med överskott

Men finansdepartementet räknar med ett överskott i de offentliga finanserna redan i år, enligt prognoserna i vårpropositionen.

– Man kan konstatera att det är en stark ekonomisk utveckling i Sverige, säger finansminister Anders Borg under sin presskonferens om vårpropositionen.

– Samtidigt ska man konstatera att det är en relativt utmanande och bister omgivning vi har att se fram emot, sade Borg och syftade bland annat på den statsfinansiella situationen i många europeiska länder.

Risker som tas upp är hushållens skuldsättning och bostadsprisutvecklingen. Riskerna för att återhämtningen försenas på grund av finansiell marknadsoro har minskat men kvarstår och återhämtningen kan dämpas av oroligheterna i norra Afrika och Mellanöstern, liksom av jordbävningen, tsunamin och kärnkraftsolyckorna i Japan.

"Karg omgivning"

Det kommer enligt Borg att dröja innan de statsfinansiella problemen i Europa är lösta.

– Den typ av marknadsoro som vi har upplevt under de senaste månaderna kommer vi tyvärr att ha med oss.

Han räknar med en "förhållandevis bister verklighet" och en "karg ekonomisk omgivning" de närmaste åren.

– Det här skapar en uppenbar, framtida risk för ett litet exportberoende land som Sverige.

Statsskulden minskar

Regeringen skriver också att man ska se över möjligheterna att öka kraven på bankernas eget kapital för att göra dem mer motståndskraftiga mot finansiell oro.

Här är några av huvudutdragen från vårbudgeten:

Den offentliga sektorns finansiella sparande väntas uppgå till 0,3 procent av BNP i år, 1,8 procent 2012 och 2,8 procent 2013.

Sveriges BNP väntas växa med 4,6 procent i år, 3,8 procent 2012 och 3,6 procent 2013. Finansminister Anders Borg spådde i början av mars i år att BNP skulle växa med 4,8 procent i år, 3,5 procent 2012 och 3,2 procent 2013.

Arbetslösheten bedöms minska till 7,3 procent i år för att sedan falla till 6,6 procent 2012 och 5,8 procent 2013. Detta ligger ungefär i linje med Borgs senaste prognos.

Konsumentpriserna beräknas stiga med 2,5 procent 2011, 2,0 procent 2012 och 2,8 procent 2013.

Den svenska statsskulden väntas i år uppgå till 30,6 procent av BNP. Nästa år väntas skulden falla till 27,1 procent och 2015 är den nere på 12,5 procent, tror regeringen.

Sysselsättningen beräknas öka med 2,5 procent i år, 1,4 procent nästa år och 1,3 procent 2013. Detta innebär för 2011 en rejäl upprevidering av prognosen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför gärna Gjensidiges bilförsäkring med den du har idag - det kan löna sig! Klicka här

Gjensidige

Så här påverkar vårbudgeten dig | SvD
Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi