Då kan du få en skuldsanering

avJosefin Westin

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYR≈N

Är du skuldsatt upp över öronen?
Då kan du ansöka om att få en skuldsanering.
Här är det som gäller.

För att få en skuldsanering ska du vara så pass skuldsatt att du inte på något sätt kan betala dina skulder på många år, enligt Kronofogden.

Hela tanken med skuldsanering är att du som skuldsatt ska få möjlighet att lösa dina ekonomiska problem och komma tillbaka till ett liv med helt andra förutsättningar.

Så ansöker du

Sedan 2016 finns det två olika typer av skuldsanering; en vanlig skuldsanering och skuldsanering för företagare.

De går dock till ungefär på samma sätt.

Du ansöker till Kronofogden antingen på nätet eller på en pappersblankett. I ansökan ska du kunna uppge de skulder som du känner till och hur stora de är. Titta i din senaste deklaration och eventuella kravbrev från de senaste åren. Ta även med utländska skulder men också skulder till släkt, vänner och bekanta. Glöm inte att ta med skatteskulder och studieskulder.

Så fattas beslutet

Kronofogden gör en samlad bedömning om huruvida en skuldsanering är rimlig eller inte. Framför allt tittar myndigheten på hur och varför du fått dina skulder, att du har gjort vad du kunnat för att betala dina skulder och att du är aktiv och svarar på frågor kring din ansökan.

Din förmåga att själv betala av dina skulder i framtiden beror på storleken på din skuld, dina nuvarande och framtida inkomster, din ålder, din arbetsförmåga och utbildning och om du eventuellt är sjuk eller arbetslös.

Behandlingen av din ansökan kan ta ett par månader. Under tiden är det viktigt att du inte drar på dig nya skulder.

Måste också betala

I de allra flesta fall kommer du även måsta betala delar av dina skulder själv om du får din ansökan om skuldsanering godkänd. Hur mycket det blir beror på din betalningsförmåga. Kronofogden räknar ut hur mycket du och din familj behöver för att försörja er. Om du redan lever på existensminimum slipper du betala.

Du måste även betala dina dina vanliga kostnader som exempelvis hyra, el- och telefonräkningar, tv-avgift och eventuellt underhåll till barn, både innan ett beslut har fattas av Kronofogden och under tiden som skuldsaneringen pågår.

Har du dessutom utmätning av din lön eller inkomst kommer den fortsätta fram tills att Kronofogden har fattat ett beslut om att inleda en skuldsanering.

Så tar du dig ur ekonomisk knipa 00:39