Bli en vinnare trots börsraset

Frågor & svar med experten

Börsen darrar och dina fonder går ner.

Men ha is i magen – sälj inte – det kan i stället vara köpläge.

Här är frågor och svar om hur du ska göra nu när marknaden åker berg-och-dalbana.

– Fonder är långsiktiga placeringar, och de som inte sålde i förra raset fick en fin utveckling, säger Pia Nilsson, vd för fondbolagens förening.

Expert Pia Nilsson, vd för fondbolagens förening.
Expert Pia Nilsson, vd för fondbolagens förening.

Börsen har gått ner med över 20 procent hittills i år, och de senaste dagarna har raset varit extra brant.

Även fonderna följer med ner i nergången och många frågar sig om de ska sälja av fonderna för att rädda sina pengar och växla över till en säkrare sparform. Aftonbladet.se ställde Pia Nilsson, vd, för fondbolagens förening mot väggen för att reda ut de vanligaste frågorna.

Pia har extra bra koll på vanliga fondfrågor eftersom hon just nu håller på att skriva en bok om fonder för vanligt folk, arbetsnamnet är "Fantastiska fonder".

Mina fonder har gått ner rejält i år, ska jag sälja av dem?

– Om du inte behöver pengarna så ska man aldrig sälja när marknaden har gått ner, snarare är det köpläge när du får fler fondandelar för pengarna. När du sparar i fonder ska du inte bli upphetsad när det svänger, det är en långsiktig sparform, och du ska satsa pengar du inte är beroende av för att leva. Om du månadssparar får du dessutom en riskspridning genom att du går in i fonderna när marknaden är på olika nivåer.

Ska jag fortsätta med mitt månadssparande, trots att det går ner hela tiden?

– Ja, om du bestämt dig för att fondspara så är det ett bra sätt att sprida risken. Dessutom innebär fondsparande att du sprider risken över minst 16 olika värdepapper, men ofta upp till 50-60 olika papper. Om du har aktiefonder bör du inte sälja av dem nu när det har gått ner, ha is i magen, efter en nedgång kommer alltid en uppgång.

Är det några särskilda fonder som är gynnsamma att spara i när marknaden går ner?

– Vill man ha mindre risk kan hedgefonder vara bra. De placerar på ett sätt så att de kan gå upp även när börsen går ner, men blir det en kraftig uppgång går de inte upp lika mycket som andra fonder. Men kolla upp fakta om fonden innan du placerar, det finns hedgefonder som är högriskfonder också.

En del fonder har gått upp mycket trots att marknaden rasat, ska jag hoppa på dem?

– Det är inte säkert, det du först och främst ska tänka på är att fondsparande är långsiktigt. Det är ett fantastiskt sätt att spara eftersom du trots en liten satsad summa kan få del av aktieinvesteringar både i Sverige och hela världen och dessutom obligationer.

• Jag vill placera i fonder, men kan för lite.

– Då finns det två vägar att gå. Det ena är att boka tid hos en rådgivare på banken, som kan ge dig bra råd om vad som passar just dig. Två av tre är nöjda med sin rådgivare, visar en ny undersökning. Den andra vägen att gå är via nätet. Det finns mycket bra rådgivning på många håll, på www.fondspara.se finns enn snabbkurs där du kan lära dig de viktigaste grunderna. Hos Morningstar.se kan du jämföra både fondtyper och enskilda fonder mot varandra i deras fondindex.

Till sist, vad är ditt bästa generella råd?

– Tänk på att det alltid kommer perioder när aktier går ner, sedan återhämtar de sig. De som behåll sina fonder under svackan 2001-2003 har fått en bra värdeutveckling, säger Pia Nilsson, vd för fondbolagens förening.

MiniMedia

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN