Så fixar du billigare bredband

MIN EKONOMI

Det finns stora pengar att tjäna för den som kan köpa bredbandsuppkoppling via ett öppet stadsnät.

Enligt Post- och telestyrelsen (PTS) ligger priserna 20-30 procent under vad de stora bredbandsoperatörerna tar i sina rikstäckande erbjudanden.

Grundtanken med öppna stadsnät är att fler bredbandsleverantörer ska tävla om kunderna. Det skiljer dem från de stora bolagen som oftast är ensamma i sina egna nät och själva bestämmer priserna.

Stor skillnad

Den senaste granskningen från PTS om mobiltelefoni och bredband visar att det skiljer nästan en hundralapp i månaden för abonnemang på 100 Mbit/s. Normalpriset hos de stora operatörerna var 339 kronor i månaden medan snittpriset i de öppna stadsnäten var 258 kronor i månaden.

– Vi är glada att PTS visar det här. Det har förts en diskussion om stadsnätens roll på marknaden och den här undersökningen visar hur viktiga de är för konkurrensen och priserna för slutkunderna, säger Mikael Ek, vd för Svenska stadsnätsföreningen.

Mer reklam krävs

Men mindre än hälften av alla hushåll som har ett fiberuttag i bostaden med koppling till ett stadsnät köper tjänster därifrån. Antingen har de inget bredband alls eller också har de uppkoppling via kabeltv-uttaget eller telefonnätet.

– Det är bara att konstatera att stadsnäten tillsammans med de mindre operatörerna kan göra en hel del ytterligare för att marknadsföra sig mot kunderna, säger Mikael Ek.

Billigare mobilt bredband

En internationell jämförelse visar att de svenska priserna på snabbt bredband står sig bättre i konkurrensen än de på långsamt. När det gäller priser på minst 2,5 Mbit/sekund ligger Sverige på 12:e plats bland OECD-länderna. Om det handlar om snabbt bredband, (minst 45 Mbit/s) har vi klättrat till en 7:e plats.

Priset på mobilt bredband som fristående tjänst sjönk med 47 procent mellan första kvartalet 2011 och samma period 2012, visar granskningen.

ARTIKELN HANDLAR OM