Efter räntebluffen: Swedbank-kunder vill byta bank

avGustaf Tronarp

MIN EKONOMI

Lättare än du tror att byta - så här gör du

Smyghöjningar, fler räntedagar och mörkande av vd-bonusar. Avslöjandena om storbankernas trixande har fått många kunder att vilja byta bank, rapporterar Svenska Dagbladet.

Trots att bankkunder ofta klagar på krångliga villkor och höga kostnader så brukar deras benägenhet att byta bank faktiskt vara låg. Men efter den senaste veckans avslöjanden om storbankernas trixande verkar många vara på väg att byta.

– De senaste 48 timmarna har vi sett ett otroligt uppsving i registreringen. Mestadels handlar det om arga Swedbank-kunder, säger Alexander Widegren, vd för sajten lånbyte.se till Svenska Dagbladet.

"Verka för en standard"

I veckan har Dagens Industri rapporterat om att Swedbank räknar bolånarnas ränta på fler dagar än de andra bankerna. Det gör att ett lån på 4 miljoner kronor med 2 procents ränta blir 1 000 kronor dyrare per år än hos andra banker med samma ränta.

Till Aftonbladet säger Swedbanks presschef Anna Sundblad att banken nu ska se över den kritiserade uträkningsmetoden:

– Vi kommer att inom ramen för Bankföreningen verka för en branschstandard som underlättar för kunderna att jämföra.

Trixade med bonusen

Men det är inte bara Swedbank som varit i blåsväder. Enligt Svenska Dagbladet har SEB:s kunder gått miste om sommarens räntesänkning eftersom banken har bytt modell för hur boräntorna beräknats.

SvD har också rapporterat om att Nordea har mörkat jättebonusen till vd:n Christian Clausen.

Lätt att byta

En anledning till kundernas motvilja mot att byta bank är att många tror att det är krångligt.

Men enligt Kicki Westerståhl, vd för Konsumenternas Bank- och finansbyrå, är ett bankbyte inte alls särskilt besvärligt.

Hennes råd: Börja med att vända dig till din nya bank, de hjälper till med bytet.

– Ta med alla uppgifter som behövs. Det går normalt sett både snabbt och smidigt om du har med dig de uppgifter den nya banken behöver när det gäller transaktionskonton och sparkonton med tillhörande tjänster, har hon tidigare sagt till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM