Unga påverkas mest av boprisoron

avStefan Hesserud Persson

Foto: Thinkstock
Bostadspriserna har börjat sjunka på flera håll.

Var tredje bolånetagare under 35 år oroas över diskussionen om sjunkande bostadspriser. Men de flesta planerar att sitta lugnt i båten, visar en ny undersökning från SBAB.
– Det sista vi behöver nu är att oron blir så utbredd att människor inte törs agera, säger Claudia Wörmann på SBAB.

Efter att den svenska bostadsmarknaden under flera år accelererat i oförminskad takt har tåget plötsligt tvärnitat. Om det rör sig om ett tillfälligt växelfel eller en total urspårning är för tidigt att säga, men tecknen på inbromsningen är tydliga.

Bostadspriserna backade på bred front i oktober, och bland andra SEB spår att priserna kommer att sjunka med 5–10 procent.

”Inte upplevt något liknande”

Men utvecklingen och diskussionen om de fallande priserna tycks bara påverka svenska bolånetagare marginellt. Enligt en ny Sifoundersökning gjord på uppdrag av SBAB svarar 78 procent att de inte oroas av diskussionen – bara 17 procent svarar ja.

Oron är däremot desto större bland yngre mellan 18–34 år. Där svarar en knapp tredjedel, 32 procent, att situationen gör dem oroliga.

– En del av förklaringen är att de aldrig upplevt något liknande tidigare. De kanske varit med om att priserna tillfälligt backat något, men inte om den massiva information som flödar nu, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Hur orolig, eller lugn, ska man vara?

– Jag tycker ändå att utvecklingen är sund. På vilken annan marknad går man in och tror att priserna bara ska fortsätta att stiga rätt upp? Så här ser alla marknader ut, men det blir mer kännbart för yngre som aldrig upplevt det tidigare.

Hur ska bolånetagare med maxade bolån, och som kanske köpt det senaste året, tänka?

– Vi har regelverk som sätter ett tak för hur mycket du får låna. Har du köpt för ett tag sedan har du dessutom hunnit amortera en del.

På frågan om hur bolånetagarna påverkas av diskussionen om sjunkande priser svarar de flesta i undersökningen att de planerar att bo kvar och inte göra någonting. Det i sin tur gör Claudia Wörmann aningen orolig.

– Det är ”bad news”. Det är visserligen mänskligt, men det sista vi behöver nu är att oron blir så utbredd att människor inte törs agera, säger hon.

Uppmaningen: Läs på!

Det bästa man som potentiell köpare eller säljare kan göra för att lindra sin eventuella oro är att försöka bilda sig en uppfattning om hur bostadsmarknaden fungerar just nu, anser Claudia Wörmann.

– Titta i nutid på vad som sålts där du bor eller funderar på att flytta. Ibland kan man inte styra när det är läge att sälja, men oron kan avhjälpas genom att vara medveten om att förmedlingen i vissa lägen går lite långsammare. Var ute i god tid.

De som går i köptankar bör fundera ett extra varv på var och hur de vill bo.

– Du behöver inte maxa lånelöftet. Man kan köpa mindre eller längre ut. Så tycker jag att man alltid ska tänka, och det är bra att vi nått en tillnyktring, säger Claudia Wörmann.

ARTIKELN HANDLAR OM