’Medicinmannen’ häktas för bedrägeri mot åldringar

Av: 

Sandra Kjellström

En 45-årig man ska ha lurat hundratals äldre att köpa falska mirakelmediciner.
En 45-årig man ska ha lurat hundratals äldre att köpa falska mirakelmediciner.

Bedrägeri

Hundratals äldre över hela Sverige ska ha lurats att köpa mirakelmediciner mot bland annat cancer på telefon.

Nu har en 45-årig man gripits i England och häktats av Göteborgs tingsrätt.

– Det har chockat många svårt att få ett sådant här besked, säger Håkan Carlsson, chef för Polisens CIRCA-grupp.

ANNONS

Fynda resor till Cypern, Dubai eller svenska herrgårdar innan sommaren är slut!

Extern länk från Let's Deal

Läs mer

En 45-årig man har utgett sig för att vara läkare och lurat äldre att köpa falska mirakelmediciner mot alltifrån vitaminbrist till livshotande sjukdomar som cancer. Mannen ska ha ringt upp äldre och låtsats vara från deras vårdcentral.

– Det har chockat många svårt att få ett sådant besked, särskilt de som är äldre. Är man gammal och lever ett rätt så gott liv och får ett besked om att man har en livshotande sjukdom, det är fruktansvärt. Att man är så hänsynslös att man inte bryr sig om hur offren känner sig, utan bara är ute efter pengar, säger Håkan Carlsson, chef för CIRCA-gruppen vid utredningssektionen i polisregion Väst.

Har lurats på över 100 000 kronor

För att få mirakelmedicinen har de utsatta fört över eller skickat pengar till adresser främst i England. En del ska också ha skickat sina bankkort och koder, så att bedragaren har kunnat tömma deras konton.

I vissa fall handlar det om över 100 000 kronor som äldre ska ha blivit av med, enligt Håkan Carlsson. Brotten ska ha börjat under våren 2016.

Sedan dess har över 600 anmälningar om bedrägeri och försök till bedrägeri anmälts till polisen. Äldre över hela Sverige ska ha blivit utsatta, särskilt många i Stockholmsområdet.

Under utredningen har polisen tillsammans med sjukvården undersökt om det har förekommit dataintrång, eller att någon obehörig på något annat sätt har fått tillgång till patientuppgifter till dem som har drabbats av brotten. Men det har de inte kunnat hitta.

”En omfattande utredning”

45-åringen greps nyligen i England och har nu utelämnats till Sverige då han har häktats av Göteborgs tingsrätt, som på sannolika skäl misstänkt för 73 fall av grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

Som skäl för häktningen anför åklagaren att det finns en risk att 45-åringen avviker, undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar utredningen och fortsätter sin brottsliga verksamhet.

– Det är en omfattande utredning. Mängden brott och anmälningar är så stor att vi måste börja arbeta oss igenom det, säger Håkan Carlsson och menar att förhör hålls med mannen i Göteborg.

Kan finnas fler inblandade

Han misstänker att det finns ett stort mörkertal bland personer som har utsatts för bedrägeribrotten.

– Vi har en rätt bra överblick över hur det ser ut, men vi förstår att det finns ett stort mörkertal av personer som inte har anmält att de har blivit lurade eller nästan blivit lurade. Det är klart att vi uppmanar dem att göra en anmälan.

Exakt hur utredningen har gått till vill inte Håkan Carlsson gå in på.

– Vi vill inte gå in på exakt hur vi lyckades spåra den här ligan, inte i nuläget. När utredningen är klar kommer det att bli rätt så tydligt.

Men du kallar det för liga. Varför det?

– Det är ju så att vi har fått tag på huvudmannen, anser vi. Men det kan vara fler inblandade.

45-åringen själv förnekar brott. Åtal väntas väckas på måndag den 7 augusti.

Publisert:

LÄS VIDARE

Maria, 29, misstänks ha lurat pojkvänner på pengar i flera år

ÄMNEN I ARTIKELN

Bedrägeri

Brott