Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mårten

Swedbanks vd: "Ljusnar sakta för hushållen"

Publicerad 2024-10-23

Swedbanks vd och koncernchef Jens Henriksson. Arkivbild

Det går bra för storbanken Swedbank – som dock märker att många fortsatt har det kämpigt med ekonomin.

– I takt med att Riksbanken sänker räntan kommer det att ljusna sakta men säkert för hushållen, säger vd Jens Henriksson.

Det har gått bra för de svenska storbankerna under det tredje kvartalet. Swedbank är inget undantag, banken redovisar siffror som är bättre än vad analytikerna väntat sig.

Varför går det så bra för bankerna?

– Jag vill inte uttala mig om andra banker. Men för oss handlar det om en stark underliggande affär, utöver det har det tillkommit både lite engångseffekter och tajmingeffekter, säger Swedbanks vd Jens Henriksson.

När räntorna går ned går också bankernas räntenetto ned. Det vill säga hur mycket banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor. För Swedbanks del handlar det om en nedgång på 5 procent under kvartalet jämfört med samma period året innan.

– Då måste vi ha en kostnadskostym som inte är för stor, säger Henriksson.

Anställningsstopp

För att ha koll på sina kostnader införde banken innan sommaren ett anställningsstopp. Det ger enligt Jens Henriksson effekt, i kombination med lägre konsultkostnader.

Hushållen är fortsatt pressade, hur påverkar det er?

– Det märker vi på att konsumtionen inte tar fart, vi ser på bolånemarknaden att den fortfarande är dämpad. Många svenskar har det väldigt tufft fortfarande.

Jens Henriksson är dock optimist inför nästa år som han tror kommer bli bra för hushåll i både Sverige och Baltikum. En kombination av fallande räntor, skattesänkningar, reallöneökningar och ”stabila och välskötta banker som kan finnas där och hjälpa till så att ekonomin växer”, kommer att bidra till det, enligt Henriksson.

– I takt med att Riksbanken sänker räntan kommer det att ljusna sakta men säkert för hushållen, säger han.

Hård konkurrens

Swedbank har fortsatt 22 procent av den svenska bolånemarknaden. Men Jens Henriksson beskriver konkurrensen som hård.

– Om vi inte är tillräckligt snabba, och svarar kunderna tillräckligt snabbt, kan vi förlora affären, säger han.

I en jämförelse från Compricer över bankernas snitträntor på bolånen i september, som Di publicerat, hade Swedbank den näst högsta rörliga räntan.

Borde ni inte sänka bolåneräntorna snabbare?

– Vi sänker i takt med att Riksbanken sänker räntan. Nu senast när Riksbanken sänkte med 25 punkter gick vi ut fem- tio minuter efteråt och meddelade att vi sänker. Vi ska ha det bästa samlade erbjudandet.