Fler företag går i konkurs

Över 300 aktiebolag gick i konkurs i juli, enligt nya siffror från kreditupplysningsföretaget Creditsafe.
Över 300 aktiebolag gick i konkurs i juli, enligt nya siffror från kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Under sommaren ökar antalet konkurser.

Dyrare att anställa unga, fler nystartade aktieföretag och bedrägerier är de största orsakerna.

– Jag är rädd för att det är ett trendbrott och att det kommer att öka ännu mer, säger Krister Jonsson, vd på Creditsafe.

Närmare 1 500 anställda berörs sedan över 300 aktiebolag har gått i konkurs i juli, enligt siffror från kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Värst drabbade är de som har arbetat inom de två stora koncernerna med säte i Virsbo, Arvika och Halmstad. Det handlar om tillverkningsföretaget Componenta och Lokaldelen i Sverige AB. De två konkurserna påverkar ungefär 400 personer.

Ny negativ trend

– Det måste vara väldigt jobbigt, för många har säkert gått på semester och tänkt att det kommer att ordna upp sig. Men sedan får de det här beskedet, det måste vara väldigt oroande. Särskilt om man bor på en mindre ort där det inte finns så många jobb, säger Krister Jonsson, vd på Creditsafe.

Egentligen är det en historiskt låg nivå på konkurser, men nu tycks trenden ha vänt.

– Jag är rädd för att det är ett trendbrott och att det kommer att öka ännu mer, säger Krister Jonsson.

I juli ökade nämligen andelen svenska företagskonkurser med tre procent, jämfört med samma månad förra året.

Hittills i år har den ökat med sex procent, visar nya siffror från affärs- och kreditinformationsföretaget UC som har tittat på konkurssituationen i de olika branscherna.

Oroande utveckling för restauranger

Allt fler byggföretag gick i konkurs i juli, hela 22 procent fler jämfört med juli 2016.

Men mest oroväckande är det inom restaurang- och hotellbranschen. Här minskade andelen konkurser med 20 procent i juli förra året, men under samma månad i år har andelen företagskonkurser i stället ökat med 19 procent.

– Det är förvånande. Konkurserna borde minska för vi som privatpersoner har mer pengar att röra oss med och lönerna har ökat. Under flera år har man också sett att folk äter ute oftare, säger Richard Damberg, ekonom och utbildningsansvarig på UC.

Att det är dyrare att anställa unga i dag, sedan reglerna för arbetsgivaravgifterna ändrades förra året, menar han är en orsak till att fler bolag går i konkurs. En annan är att det har startats många nya aktiebolag, som har svårt att gå runt ekonomiskt.

När det gäller just restaurangbranschen spelar fler faktorer in.

– Det kan räcka med att en bra ledning eller en bra kock försvinner från restaurangen så får den ett sämre rykte på orten.

Fler granskas för bedrägeri

Richard Damberg säger också att bankerna är restriktiva med att låna ut pengar till restauranger.

– Banker har varit försiktiga med restaurangbranschen. Oftast lånar de inte ut pengar till mindre bolag. Det är inte säkert att kreditförlusterna är så höga hos bankerna, men det är svårare för restaurangerna att få lån.

Det är också fler konkursdrabbade företag som hamnar i UC:s bedrägeriverktyg. Ett exempel är när bedragare förfalskar ett företags årsredovisning och skickar in den till Bolagsverket, som sedan säljer den vidare till kreditupplysningsföretag.

När leverantörer sedan tar en kreditupplysning på företaget är uppgifterna om dess ekonomi falska. Men då kan bedragarna köpa in varor och tjänster om det står att företaget har en god ekonomi.

– Vi har sett en ökning bland de bolag som fastnar i vårt bedrägeriverktyg, det gäller både restaurang- och byggföretag. Det är ungefär 25 procent av alla företagskonkurser som fastnar i vårt bedrägeriverktyg. Det betyder inte att alla de här konkurserna beror på bedrägerier, men det är företag som vi har undersökt, säger Richard Damberg.

För att komma till rätta med det här har det debatterats en del om Bolagsverket bör få en mer granskande roll och att revisorer och auktoriserade redovisningsfirmor ska få utökade kontrollmöjligheter över de mindre företagen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN