Svenska snusjätten stämmer Norge

Av: Clara Öhrn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Frank Palm
Ettan-snus

Swedish Match stämmer norska staten på grund av en ny lag.

Sedan 1 juli i år ska alla snusdosor få ny design - i världens fulaste färg.

– Står inte i proportion till snusets eventuella risker, tycker Patrik Hildingsson på Swedish Match.

Från och med första juli i år ska alla snusdosor och cigarettpaket få en grön-brun design i Norge, utan information om vare sig styrka eller smak.

Något som fått Swedish match att brusa upp rejält.

Stämmer norska staten

Nu stämmer svenska snusjätten norska staten eftersom man anser att det inte finns tillräcklig dokumentation på snusets skadeverkningar.

– Det här är en väldigt långtgående reglering som inte står i proportion till snusets eventuella risker, säger Swedish Match talesperson Patrik Hildingsson.

Ministern för hälsa och omsorg Bent Høie ligger bakom den nya lagen som som ska minska snusandet bland framförallt unga.

– Den kraftiga ökningen av snus bland ungdomar kom efter att industrin började utveckla produkter som tilltalar unga människor. Mitt mål är att förhindra att barn och ungdomar börjar med tobak, säger Høie till VG.

Snus likställs med cigaretter

Stämningen avser enbart snus men Patrik Hildingsson menar att tilltaget likställer snuset med cigaretter, vilket han anser är fel.

– Skulle du torka och röka ruccolablad skulle inte det vara bra för hälsan heller, men vi har inte standardiserade förpackningar på ruccola, säger Patrik Hildingsson.

Swedish match har under fredagen lämnat in en stämningsansökan till Oslo tingsrätt där de kräver att snus undantas från regeln tills ärendet prövats i rätten.

Världens fulaste färg

Den grön-bruna färgen, som redan pryder cigarettpaket i bland annat Frankrike och Australien, har utsetts till världens fulaste färg i undersökningar gjorda av det australiensiska forskningsinsitutet GfK Bluemoon, skriver The Sydney Morning Herald.

Men det är inte just färgen som Swedish Match motsätter sig.

– Personligen tycker jag att olivgrönt är en väldigt snygg färg, säger Patrik Hildingsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN