Inflationen slår mot kommunerna

Av:  TT

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Arkivbild.
Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Arkivbild.

Kommuner och regioner har gjort rekordresultat under pandemin. Men nu väntar tuffare tider ekonomiskt, enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Förra året landade det sammanlagda resultatet för kommunerna och regionerna på 69 miljarder kronor. I år förväntas det bli runt 39 miljarder kronor. Men nästa år tror SKR på ett underskott.

Det framgår av Ekonomirapporten som organisationen ger ut två gånger per år.

“Vi förväntar oss en kraftig försämring av kommuners och regioners resultat redan under 2023 till följd av den ökade inflationen, som också är ett starkt bidragande skäl till ökade pensionskostnader. Totalt sett beräknar vi att underskottet landar på cirka tre miljarder kronor”, skriver Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, i en kommentar.

Att ekonomin sett så bra ut de senaste två åren beror på en kombination av höga statsbidrag, betydligt högre skatteintäkter än förväntat och på att finansiella placeringar på börsen växt rekordartat.

Att skiftet nu sker så snabbt till ett förväntat negativt resultat beror i sin tur på ökade priser på transporter, energi och livsmedel. Men också på höjda räntor. Inflationen påverkar framförallt pensionskostnaderna, som väntas öka med 31 miljarder kronor jämfört med i år.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu