Bengt, 70, vill inte sluta jobba: Är en energikick

Ny studie: 60-plussarna nöjdast på jobbet

Tips till arbetsgivare:

60-plussarna är nöjdast.

– Det blev ju plötsligt frivilligt att jobba och då har man förhandlingsutrymme, säger docent Loretta Platts.

Enligt två studier av henne och forskaren Lawrence Sacco vid Stockholms universitet som publicerades häromdagen blir 60-plussarna nöjdare med sina jobb ju äldre de blir.

En del av sanningen är att ”jobbonärerna” kan välja vad de vill jobb med och hur mycket de ska jobba.

– Man är mer tillfredsställd, nöjd, med jobbet. Man får mer belöning av jobbet, man har mer kontroll över tiden på jobbet, typ starttid och sluttid, man kan ta paus. Jobbet blir lite mindre påfrestande, men också mindre psykiskt påfrestande, säger docent Loretta Platts vid Stockholms universitet.

Loretta Platts är forskare vid Stockholms Universitet.
Loretta Platts är forskare vid Stockholms Universitet.

”Man vill ha sin familj, sin hobby, sitt liv”

I studien fanns de som var strategiska och plockade russinen ur kakan.

– De sa: Jag trivs med de här delarna av mitt jobb, men mindre med de här. Då kommer jag att jobba på ett sätt som tar bort vissa uppgifter som jag inte trivs så mycket med. Folk trappade ner lite grann, men på ett strategiskt sätt. De kunde påverka arbetsmiljön.

Vad det handlar om är att få tid över till annat.

– Man vill begränsa jobbet. Man vill ha sin familj, sin hobby, sitt liv. Det tyckte de i studien var annorlunda jämfört med tidigare, att man kunde behålla friheten men ändå jobba. Att få alla plus från jobbet, men ändå ha friheten kvar.

”Mycket prat om nuet”

Antalet medverkande i de två studierna är mellan 1 800 och 3 000, beroende på vilka faktorer som undersöktes. 25 av de medverkande, i åldrarna 64-74, valdes ut för djupintervjuer.

– Det var mycket prat om nuet. Vi fick svar som: ”Jag har kul på jobbet!” och att de trivs. Alla de här hade ålderspension, att de fick lite mer pengar gav guldkant i tillvaron.

Att ”jobbonärerna” var nöjda med jobbet betyder inte att de planerade att jobba i flera år.

– Många svarade: ”Jag kommer att fortsätta om…”. Till exempel om det är okej med hälsan eller om de fortfarande trivs. Men de flesta svarade bara: ”Ett tag till” eller ”Jag får se hur det går”.

Andra var mer översvallande.

– Det fanns de som älskade sina jobb och tyckte att det var jättehäftigt med yngre kolleger. Men de kände också att de hörde till gemenskapen och kände sig betydelsefulla och behövda när de kunde använda sig av sin kunskap och erfarenhet, säger Loretta Platts.

Bengt Gabrielsson vill inte sluta jobba: ”Jag mår alldeles utmärkt av detta.”
Bengt Gabrielsson vill inte sluta jobba: ”Jag mår alldeles utmärkt av detta.”

70-årige Bengt vill fortsätta jobba

Ekonomen Bengt Gabrielsson, 70, gick i pension 2015 när han fyllde 65.

– Sedan var jag ”ledig” lite grann, det var ju som semester. Sen tyckte jag att ”jag får nog hitta på lite saker”. Jag tyckte att jag hade lite energi över, säger han.

Han hörde talas om Veterankraft, ett bolag som hyr ut seniorer till företag. Nu jobbar han som ekonomiassistent åt handbollsklubben i Varberg och gör trädgårdsarbete i städerna runt omkring.

– Det är en liten energikick att komma ut och få lite fysisk aktivitet och träffa lite nytt folk. Folk är väldigt trevliga när man kommer ut. Jag mår alldeles utmärkt av detta. Mig gör det väldigt gott.

I oktober fyller Bengt Gabrielsson 71, men har inga planer på att sluta.

– Jag har inga som helst tankar på hur länge, utan jag bara säger att jag håller på. Jag håller på så länge det fungerar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu