Spara tusenlappar på rätt båtförsäkring

Av: Mikael Stengård

Publicerad:

Så mycket kan du spara genom att jämföra och byta båtförsäkringar

1 av 3
Glastron GT 205.

Att försäkra båten kan ofta bli en dyr affär.

Men det går att kapa kostnaderna och spara tusenlappar.

– Du kan spara upp till 4 600 kronor per år genom att jämföra och byta bolag, säger sparekonomen Christina Söderberg på Compricer.

Att ha en fullgod försäkring för din båt är ett måste innan du ger dig ut på sjön. Men skillnaderna mellan försäkringsbolagen är stora och många båtägare betalar onödigt mycket för sina båtförsäkringar.

En motorbåt som är värd 200 000 kronor med hemmahamn i Gävle kan exempelvis kosta 6 699 kronor om året att försäkra hos Trygg Hansa, samtidigt som den kostar 2 035 kronor att försäkra hos Svedea, visar en jämförelse av Compricer.se.

Stirra dig inte blind på pris

– Att vara aktiv och att då och då se över sin försäkring är ett sätt att möjligtvis få ner sin kostnad för försäkringen. Det är också viktigt för att se till att man har det rätta skyddet eller om det finns något bättre erbjudande att ta, säger Christina Söderberg på Compricer.

Försäkringsbolagen baserar sina premier på olika skadestatistik. En del mindre bolag är också mer specialiserade på just båtförsäkringar än de större, och kan därför hålla nere sina kostnader.

Men du ska inte bara stirra dig blind på priset när du väljer försäkring.

– Även om många bolags erbjudanden ser likvärdiga ut är det är alltid viktigt att först jämföra innehållet i försäkringarna, att fundera på vilket skydd man vill ha och behöver, hur självriskerna ser ut, vad försäkringen täcker förutom själva båten, var försäkringen gäller och om försäkringen gäller året om. Beroende på ens egna behov kan det vara motiverat att betala en högre premie för att få ett bättre skydd.

Andra sätt att få rabatt

Det finns en rad olika typer av tilläggsförsäkringar som försäkringsbolagen erbjuder sina båtägare. Här gäller det att fundera på vad som är viktigt för dig och din båt, så att den har ett fullgott skydd.

Och du kan få ner dina försäkringskostnader utan att byta bolag.

– Självrisken påverkar storleken på premien så där kan man fundera på hur man vill ha det. Lägre självrisk och högre premie eller tvärtom. Att installera en säkerhetsanordning, stöldskydd, på din båt kan göra att du får lägre premie. Premien påverkas också av vilken hemmahamn båten har, säger Christina Söderberg.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN