Ras på Wall Street

Privatekonomi

Osäkerhet kring den amerikanska regeringens planer för bankerna oroade New York-börserna under måndagen.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex gått ned med 3,4 procent till rekordlåga 7 114,8. Nasdaqs kompositindex hade sjunkit med 3,7 procent till 1 387,7.

Det var en dyster inledning på börsveckan i New York. Dow Jones industriindex föll till den lägsta nivån sedan 1997. Sedan de rekordhöga siffrorna i oktober 2007 har värdet på amerikanska aktier minskat med 10 biljoner dollar.

Marknaden oroade sig över USA:s president Barack Obamas förmåga att stabilisera det finansiella systemet. Men uppgifterna om en förestående nationalisering av banksystemet tillbakavisades av Vita huset. I ett uttalande meddelade den amerikanska regeringen att ett privatägt bankväsende reglerat av staten var det bästa systemet. Bank of America – plus 3,2 procent – och Citigroup – plus 9,7 procent – återhämtade sig något.

Oro för att företag och konsumenter ska spendera mindre pengar på teknik drog ned indexen ytterligare och skadade framförallt branschjättarna IBM och Hewlett-Packard som backade med 5,0 respektive 6,3 procent. Även Apple föll med 4,5 procent.

Aktiekurserna tyngdes dessutom av att många företag förväntas göra dåliga resultat under 2009.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dyra lån och sänk din månadskostnad - Ansök enkelt här.

Lendo

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi