Köparna återvänder till bostadsmarknaden

Foto: Johnér
Fler dök upp på visningarna i helgen.
MIN EKONOMI

Efter en skakig höst med prisfall och tomma visningar har spekulanterna återvänt till bostadsmarknaden.
Känslan är att köpare och säljare nu börjar mötas, säger flera mäklare Aftonbladet pratat med.

– Skillnaden mot slutet av 2017 är markant, säger Ellen Lindar på Edward & Partners.

En perfekt cocktail av rekordartat bostadsutbud, osäkerhet kring skärpt amorteringskrav och ihärdiga skriverier ledde under hösten fram till den största prisnedgången på bostäder sedan finanskrisen 2008.

Turbulensen gjorde att potentiella köpare drog sig tillbaka, med glesbefolkade eller tomma visningar som följd.

”Folk vill köpa igen”

Men nu tycks läget vara på väg att normaliseras.

– Skillnaden mot slutet av 2017 är markant. På visningar som ingen kom på tidigare hade vi tiotals sällskap på besök i helgen. Man märker att folk vill köpa igen, säger Ellen Lindar, mäklare på Edward & Partners i Stockholms innerstad.

Mikael Ekström, mäklare på MOHV i Solna, snittade 25 sällskap per visning den gångna helgen.

– Det var riktigt, riktigt mycket folk ute. En kollega hade över 100 sällskap på en visning inne i stan. Spekulanterna har tidigare varit avvaktande på grund av den osäkerhet som rått. Men i början på året börjar folk plugga, byter jobb, skiljer sig... Då brukar vi se en ökning, säger han.

Sänkta förväntningar

I Göteborg har prisnedgångarna och turbulensen varit mindre än i Stockholm, upplever Christian Lundin, vd för Lundin Fastighetsbyrå i Göteborg, som beskriver årets inledning som ”normal”.

Han uppskattar att priserna gått ner med omkring 5 procent jämfört med toppnoteringarna i somras. Men nu börjar köparna och säljarna mötas.

– Det har inte gått någon säljare förbi att marknaden varit turbulent. Förhoppningarna kan fortfarande vara höga, men man har sänkt sina förväntningar.

Ellen Lindar ger en likartat bild.

”Inga skampriser”

– I höstas var man rädd att göra ett dåligt köp eller att sälja för billigt. Men nu har köparna börjat inse att bostäderna inte kommer att släppas till skampriser, samtidigt som säljarna faktiskt går med på att sälja så länge nivån är rimlig, säger hon.

Hur mycket har priserna gått ner?

– Jag upplever inte att de gått ner jättemycket. Toppnoteringar och rekordförsäljningar ser vi inte lika mycket av, och köparna är mer pålästa än tidigare. Vissa lägenheter har sålts väldigt billigt eftersom säljarna tvingats till det, vilket drar ner statistiken.

Kommande helg är en av årets stora visningshelger. Mikael Ekström förväntar sig gott om besökare.

– Jag tror att det blir en bra helg i antal spekulanter. Sedan får vi se hur många som är redo att agera.

Amorteringskrav kan skapa rusning

Christian Lundin säger att helgen blir intressant.

– Kommer folk att vara fortsatt avvaktande? Efterfrågan finns, men avgörande är hur många som vill vara med och göra avslut.

1 mars börjar det skärpta amorteringskravet att gälla. Något som kan få kortsiktiga effekter, spår Christian Lundin.

– Vi förväntar oss att det blir lite rusning fram till att det införs. Efter det kan man tänka sig att det lugnar ner sig lite.

Så har bopriset förändrats 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM