Räkna med minst 5,5 procent ränta

Av: 

Annika Creutzer

Privatekonomi

Det är inte lätt att göra en kalkyl inför ett bostadsköp.

Även om mäklare och banker vill få dig att tro det.

Ofta behöver du bättre marginaler, både när du räknar på utgifter och inkomster.

Det är härligt att äntligen hitta drömbostaden. Mäklarens kalkyl visar att du har råd. Detsamma säger banken när du ber om ett lånelöfte.

Men det behöver inte betyda att det är fritt fram. Se inte lånelöftet från banken som en godkännande-stämpel på affären. Så mycket har banken inte granskat den. Och många mäklare har en förmåga att glömma både den ena och den andra utgiften.

Det är bara du själv som kan avgöra om du har råd med bostaden eller inte.

På inkomstsidan bör du räkna med att den ena inkomsten, eller den enda, minskar till 75 procent av vad den är i dag. Då klarar du utgifterna vid föräldraledighet, längre sjukdom eller arbetslöshet.

På utgiftssidan bör du först och främst räkna med en bolåneränta på minst 5,5 procent. Det är den normalränta vi har när ekonomin är i balans. Även om det tar några år innan vi är där den här gången så kommer vi dit förr eller senare. Sedan kan du även fundera på vad som skulle hända om avdragsrätten sänks från 30 till 20 procent. Jag tror inte att det ligger nära i tiden, men förr eller senare blir det nog en anpassning till snittet för de västliga EU-länderna.

Kostnaden för driften av bostaden är också svårberäknad, särskilt om det är ett äldre hus. Att hålla huset i gott skick kräver mycket pengar varje år. Uppvärmning, el, vatten och sophämtning är också luriga poster som snabbt kan förändras.

Det finns även andra poster som inte brukar finnas med i kalkylerna. Till exempel behovet av en andra bil för att kommunikationerna är dåliga.

Det går också att vända på hela resonemanget och se hur stor del av den disponibla inkomsten som boendet kommer att ta. (Disponibel inkomst är löner och pensioner efter skatt plus bidrag eller dylikt) Tar boendet för stor andel får annat som är trevligt i livet stå tillbaka och det nödvändiga långsiktiga sparandet kanske uteblir.

Och läser vi i Statistisk årsbok får vi veta att ensamhushållet lägger en krona av tre på boendet. Finns det två vuxna blir det billigare, en krona av fyra. Finns det barn i hushållen går det åt något mer och utan barn något mindre.

Tänk på att det viktigaste är att du har marginaler så att du kan känna dig trygg i ditt hem. Det är mycket mer värt än rätt adress och fler kvadratmeter.

ANNONS

Passa på! 25% rabatt på bläck och toner av märket inkClub.

Extern länk från inkClub SE

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi