”Vi hoppas kunna behålla huset”

Caroline är en av alla de som får ut mindre än 80 procent av a-kassan

Bli arbetslös och lev på 10 000 i månaden.

Så ser verkligheten ut för många av de som nu blir av med jobbet.

– Jag hoppas att vi får ha kvar huset, säger Caroline Andersson, 23, varslad volvoarbetare.

Caroline Andersson tappar nästan hälften av sin inkomst om hon får sparken från Volvo och måste ta a-kassa.
Caroline Andersson tappar nästan hälften av sin inkomst om hon får sparken från Volvo och måste ta a-kassa.

Det dånar ute på verkstadsgolvet på Volvo personvagnar i Göteborg. Än så länge har Caroline Andersson kvar jobbet. Men efter det stora varslet i oktober räknar hon med att bli arbetslös nästa år. Sambon är i samma situation.

– Vi räknar båda med att bli arbetslösa, säger hon till aftonbladet.se.

Två löner som riskerar att förvandlas till ersättning från a-kassan. Två löner som går över taket på 18 700 i månaden som är gränsen för att få ut 80 procent av lönen om man blir arbetslös.

– Vi kommer få ut runt 10 200 i månaden, säger Caroline.

Rekordmånga slår i taket

Hon är inte ensam. Enligt Arbetslöshetskassornas samorganisation slår rekordmånga, runt 75 procent, i taket. Uträkningen gäller de som före arbetslösheten arbetat på heltid i minst tolv månader.

– Det här får stora konsekvenser för stora grupper som inte kommer att klara sin försörjning. Den här ersättningen räcker inte ens till de mest normala utgifterna som till exempel hyran, säger Peter Schönefeld, kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation.

– Många har heller inga möjligheter att låna eller belåna. Då är det socialen som återstår.

De flesta som drabbas av den senaste tidens rekordmånga varsel jobbar inom industrin och tillhör därmed fackförbundet If Metall. De är särskilt utsatta eftersom förbundet, till skillnad från många andra, inte erbjuder sina medlemmar någon extra inkomstförsäkring för att nå upp till 80 procent av lönen.

Peter Bergqvist, 41, räknar precis som Caroline Andersson med att bli av med jobbet på Volvo PV i Göteborg. Hans 21 000 efter skatt blir runt 10 000 med a-kassa, knappt halva lönen. Bilen har han redan sålt.

Svårt betala hyran

– Med en hyra på 5 000 kronor blir det nästan omöjligt. Nu måste jag hitta ett jobb, men hur lätt blir det när 3 000 andra också har förlorat jobbet? Jag får väl gå till socialen i värsta fall.

– Som tur är har jag ingen familj att försörja, så på så sätt klarar jag mig nog bättre än många andra.

Caroline Andersson och hennes sambo har däremot två små barn och ett belånat hus. De räknar med en kärv tid framöver.

– Vi hoppas att vi kan ha kvar huset och att det ska gå runt, säger hon.

Peter Schönefeld på Arbetslöshetskassornas samorganisation anser att regeringen nu måste höja taket så att fler når upp till 80 procent av lönen om de blir av med jobbet.

– Taket höjdes senast 2002. Sedan dess har lönerna stigit med tre, fyra procent per år för många löntagare. Jag tycker att regeringen borde ändra sig. Det är inte bara den enskilde som inte klarar sig. På det här sättet försvagas också konsumtionen och då riskerar även andra grupper att drabbas av arbetslöshet.

Fakta: A-kassan

2007 infördes nya regler för arbetslöshetsförsäkringen.

Den tidigare högsta ersättningen de första 100 dagarna, 730 kronor, har sänkts till 680 kronor per dag.

Dag 1 - 200 är ersättningsnivån 80 procent av lönen (om den inte överstiger 18 700 kronor), eller max 680 kronor per dag. Dag 201 - 300 är ersättningsnivån 70 procent av lönen, därefter är ersättningsnivån 65 procent.

Den 1 juli nästa år sänks avgiften för a-kassan med cirka 50 kronor per medlem. A-kassan kommer också att grundas på inkomsten redan efter ett halvår till skillnad från ett år som gäller i dag.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN