Fler försäkrar sig mot trafikböter

MIN EKONOMI

Internetföretag erbjuder försäkring och betalar boten

Den 1 oktober chockhöjdes trafikboterna. Vägverket avsikt var att rädda liv.

Men det finns internetföretag som erbjuder försäkring mot fortkörningen. Nu blomstrar deras affärer.

Böterna höjdes kraftigt den 1 oktober. Bötesbeloppen fördubblades. En person som körde mellan 31 och 40 kilometer för fort på en 30- eller 50-väg, fick tidigare böta 2 000 kronor. Efter höjningen blev beloppet 4 000 kronor.

De höjda böterna skulle leda till sänkta hastigheter i trafiken. Nu visar det sig att bilister i högre utsträckning än tidigare väljer att försäkra sig mot trafikboter istället.

Enligt Anders Jakobsson som är delägare i ett sådant företag, har antalet som tecknat en försäkring i hans firma ökat med flera hundra procent de senaste månaderna.

- Tidigare var det många unga män som tecknade en försäkring, men nu är det både män och kvinnor i alla åldrar som gör det, säger Anders Jakobsson till Ekot.

Inte olagligt

Enligt polisen har tempot på vägarna blivit lite lugnare.

– Det är nog lika många som kör för fort men genomsnittshastigheten har nog sänkts något, säger Mats Baakki som är chef för trafikpolisen i Stockholm City till aftonbladet.se.

Att fler väljer att försäkra sig mot höga böter istället för att sänka hastigheten, gör inte polisen glad. Det är dock inte olagligt att göra det.

– Nej, det spelar ingen roll vem som betalar böterna. Men får man flera hastighetsförseelser då får man ju körkortet återkallat. Så blir det ju oavsett om man betalar böterna eller inte, så de åker ju på det ändå, säger Mats Baakki.

Han tror inte att företagen som specialiserat sig på att betala folks trafikböter tjänar stora pengar på det.

– Det här är ingen lysande affärsidé. Och man undrar ju vem som i förväg vill betala sina böter. Det är inte något som någon kommer bli miljonär på, säger Mats Baaki.

Han menar att ett skäl till att folk medvetet kör för fort kan vara att de inte litar på hastighetsmätarna.

– Nästan alla mätare visar lite för mycket. Många tänker nog att de har lite marginal och plusar på lite. Men då kan det ju vara en kilometer hit eller dit som avgör om man blir stoppad av polisen.

Den billigaste försäkringen mot fortkörningsböter torde väl ändå vara att undvika att köra för fort?

– Det kan man väl lugnt säga, konstaterar Mats Baakki.

Läs tidigare artiklar:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM