Svenska sparare tar rygg på Buffett

Stigande kurser och sjunkande avgifter lockar allt fler svenska aktiesparare att investera i USA.

Bland annat är det populärt att ta rygg på miljardären Warren Buffett.

Statistiken från de båda aktiemäklarna Avanza och Nordnet är samstämmig: Intresset för att investera i USA-aktier har ökat kraftigt hittills i år.

Hos Avanza har 10 500 kunder handlat med USA-aktier sedan årets början, en ökning med 60 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Hos Nordnet har handelsvolymerna stigit med 35 procent under samma period.

Sänkta avgifter

De båda bolagens sparekonomer Claes Hemberg och Günther Mårder är eniga om orsakerna till ökningen. Dels har USA-aktier överlag gått bättre än aktier noterade i Stockholm och övriga Europa – Nasdaq-börsen hade inför fredagens handel stigit med cirka 13 procent. Dels har avgifterna för att handla i amerikanska aktier sänkts.

Buffett populär

Det är inga duvungar som väljer att investera sina sparpengar på andra sidan Atlanten.

– Vanligtvis är det folk som har varit på aktiemarknaden länge och har en större portfölj, där USA-aktierna är ett kompletterande innehav, säger Mårder.

Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway hör till de mest populära USA-aktierna hos både Avanza och Nordnet. Även Apple, Facebook, Google och elbilstillverkaren Tesla hör till de aktier där köpen överstiger försäljningarna.

TT

Publisert: