Beskedet: Så ser nya ersättningen till riskgrupper ut

Av: 

David Peterson

Coronapandemin

Riskgrupper ska få ersättning om de inte kan arbeta. Det beslutade riksdagen om på tisdagen.

Men mycket är fortfarande oklart.

– Hela den här processen har varit väldigt otydlig och oproffsig, säger Moderaternas Camilla Waltersson Grönvall.

För flera av de som riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19 har coronavåren, utöver oron, inneburit stora inkomstbortfall. Aftonbladet har tidigare rapporterat om bland annat Maria och Victoria som båda riskerar allvarlig sjukdom om de går till jobbet.

För många som är i en riskgrupp har väntan på beslutet om smittbärarpenning varit lång. Redan den 20 mars kom ett förslag från Moderaterna om att riskgrupper skulle omfattas av en extra ersättning. Ett par veckor senare fattade ett samlat socialutskott beslut om initiativet. Nu har riksdagen fattat beslut i frågan.

M: Sjuka har inte prioriteras

Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna, är glad över att riksdagen nu sagt ja till den utvidgade ersättningen. Men hon är kritisk till att beredningen tagit närmare tre månader.

– Många andra saker har gått fantastiskt snabbt. För de absolut mest utsatta människorna har det dröjt jättelång tid. Politik är prioriteringar och regeringen har valt att inte prioritera svårt sjuka, säger hon.

Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna.
Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna.

Gäller inte retroaktivt

Enligt dagens beslut kommer möjlighet till ersättning att finnas mellan den 1 juli och sista september. De som stannat hemma för att skydda sig från viruset under våren täcks alltså inte. Om ersättningstiden kan förlängas är än så länge oklart.

– Det här beslutet gäller fram till sista september, sen får vi återkomma med besked när vi har koll på hur smittoläget ser ut i höst, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Det framgår heller inte ännu vilka riskgrupper som kommer att omfattas av den nya förmånen. I den frågan väntas besked först i nästa vecka.

– Det kommer bygga på bedömningar som Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har gjort.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

”Är en bra konstruktion”

Riksdagspartierna var överens om att ersättningen skulle betalas ut för en tremånadersperiod. Det är en av anledningarna till att de som stannat hemma under våren inte kommer kunna ansöka om pengar, enligt Shekarabi.

– Det mest rättssäkra var att det ska gälla från 1 juli till 31 september. Det är svårt att bevisa i efterhand att arbetet inte gått att anpassa eller att man inte kunnat arbeta hemifrån. Hade vi gjort så att det gick att ansöka bakåt i tiden hade vissa kunna bevisa det och andra inte, säger han.

Är du nöjd med beslutet?

– När vi ska skapa något nytt på rekordtid så är det här resultatet. Det ska gå att kontrollera i efterhand, det ska vara likabehandling och utbetalningen ska kunna genomföras av Försäkringskassan i rimlig tid. Utifrån de kraven tycker jag att det är en bra konstruktion.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Fakta: Så ser ersättningen ut

  • Som mest handlar det om 804 kronor per dag under 90 dagar. Möjligheten att få ersättning för att stanna hemma gäller från den 1 juli till slutet av september.
  • Exakt vilka riskgrupper som omfattas är ännu inte klart. Bedömningen görs utifrån underlag från Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.
  • Även anhöriga till personer som tillhör riskgrupp ska kunna få ersättning. Men då krävs det att man utöver att ge vård, stöd eller service till en person i riskgrupp också har ett vanligt arbete som inte kan skötas på distans.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ultimata guiden: Så får du pengarna tillbaka för inställda resan

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Ardalan Shekarabi

Moderaterna

Camilla Waltersson Grönvall

Folkhälsomyndigheten

Försäkringskassan