Fixa julfesten - med stil

MIN EKONOMI

Specialistens bästa råd: Skippa sexinviter, sprit & snack om löner

Foto: ”Å nej … vad hände egentligen?” Slutet av året ger många anledningar att fira. Det är glöggpartyn, några trevliga julöl att smutta på - och inte minst julfester med jobbet. Det finns emellertid anledning att inte bli allför på kanelen bland kollegorna. Och om du är chef bör du helst skippa sponken helt.

Tid att släppa loss med kollegorna - eller fylleångest, alkoholpress och relationer som går i kras.

På många arbetsplatser närmar sig den årliga julfesten.

- Det är under småtimmarna det lätt kan spåra ur och man råkar be chefen dra åt helvete, säger Christel Blondin, kognitiv beroendeterapeut, specialiserad på alkoholberoende.

Foto: Smarta gubbar och gummor slår i glasen med varannan vatten.

Lussepubar, glöggaftnar och adventsöl med kollegorna avlöser varandra i december.

Den årliga julfesten på ­arbetsplatser runt om i landet blir ofta kronan på verket - men det är inte alltid det slutar som tänkt.

- Många känner en oerhörd social press att dricka på jobbfester. Även om man själv inte har problem med alkohol bör man komma ihåg att 20 procent av den vuxna befolkningen i Sverige har det, säger Christel Blondin.

Sprit + stress = dåligt

Under december månad säljer Systembolaget mer alkohol än någonsin. Dessutom är det en månad då många är extra stressade -något som går dåligt ihop med alkohol.

- Vi har en tendens att dricka mer när vi är stressade eftersom vi då vill ha hjälp utifrån att varva ner. Men att dricka på det sättet är farligt eftersom det blir en dubbel stress för kroppen.

Ett olämpligt hångel med kollegan, tjafs med chefen eller pinsamma avslöjanden efter allt för många julöl är ingenting man vill bli påmind om på jobbet på måndag morgon.

Nykter chef är bäst

Men pinsamheterna kan i värsta fall tippa över till brott, som sexuella trakasserier.

- Om någon börjar kladda på en medarbetare är det jätteviktigt att som chef markera. Dagen efter bör man ta ett samtal om det.

Christel Blondin menar att man som chef bör undvika att bli berusad på jobbfester.

- Studier visar att om chefen eller ledningen ger intrycket ”nu ska det supas” så dricker hela avdelningen betydligt mer. Det blir ett undermedvetet antagande att drickandet kan gynna karriären. När chefen dricker sig berusad tenderar medarbetarna att dricka mer än de egentligen tänkt.

Även om det är fest är det viktigt att komma ihåg att man fortfarande är i en arbetsrelaterad situation, menar Christel.

- Det du gör på julfesten kan påverka arbetet dagen efter. Eller hela året efter, om det vill sig illa.

Läsarnas minnen

”Min mamma hade hört skvallret”

Jag hade länge varit sugen på en arbetskollega och såg julfesten som ett utmärkt tillfälle att ta kontakt. Efter några öl vågade jag mig fram för att försöka snärja honom. Jag fick till svar att han var gift.

- Jaha, vad synd, men jag hoppas vi kan knulla någon gång i alla fall, svarade jag och gick därifrån.

Jag vet inte var orden kom ifrån - de bara flög ur mig!

Men pinsamheterna slutade ­inte där. Någon vecka senare ringde min mamma upp mig och sa att hon hört att jag haft roligt på julfesten. Det visade sig att hon kände min kollega och fick höra ­historien från honom.

Relationen med kollegan blev ganska stel efteråt. Jag tror han tog det hela för bokstavligt.

Sara, 28

”Jag raggade stenhårt - han sa nej”

Jag var på julfest där både min chef och min chefs son var med. Sonen var tydligt intresserad och försökte fånga mitt intresse hela kvällen. Jag var däremot mer intresserad av hans pappa, det vill säga min chef.

Det slutade med att jag satte mig hos chefen och överöste honom med komplimanger om att han var så snygg. ­Sonen lämnade festen, uppenbart sur. Hans pappa, min chef, tackade vänligt men bestämt nej till mina inviter.

När jag sen träffade chefen på jobbet vände jag på klacken i korridoren för att jag inte vågade möta honom. Men han kallade mig till sitt kontor och sa att han hade tagit det hela med ro. Nu har vi en avspänd ­relation igen.

Susanna, 33

”Chefen spydde”

Min chef, som var en väldigt driven och ambitiös kvinna, skulle slå på stort och bjuda oss anställda på julbord på en fin restaurang. Redan vid fördrinken märktes det att hon var glad i sprit. Hon blev fullare och fullare och började berätta pinsamma detaljer om sitt privatliv. Plötsligt blev hon helt vit i ansiktet och la en kaskadspya över hela bordet.

Vi blev utslängda från restaurangen - och så var den julfesten över.

Katarina, 42

ARTIKELN HANDLAR OM