Lättare för lesbiska att få chefspositioner

Homosexuella män har det svårare.

Homosexuella kvinnor har lättare att få chefsjobb än sina heterosexuella kollegor.

Det visar en ny undersökning gjord av forskare vid Linnéuniversitetet i Växjö, rapporterar Metro.

Homosexuella män har inte lika lätt att få chefsjobb som dem som är heterosexuella. När det gäller motsatta könet är mönstret omvänt. Lesbiska har enklare att knipa chefsposter än heterosexuella kvinnor.

Det här har forskare i Växjö kommit fram till efter att ha jämfört olika möjligheter att avancera på arbetsmarknaden utifrån vilken sexuell läggning man har.

I undersökningen har en miljon gifta par jämförts med 2000 par som har registrerat partnerskap i Statistiska centralbyråns register.

Lesbiska inget hot

Sören Juvas är förbundsordförande för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, RFSU.

Till Metro säger han:

– Män upplever inte lesbiska kvinnor som ett hot på samma sätt som homosexuella män.

Enligt tidningen kan en annan förklaring till forskningsresultatet vara att homosexuella par skaffar barn senare och på grund av det hinner avancera mer i karriären.

– Men det förklarar inte varför homosexuella män missgynnas, säger Sören Juvas till Metro.

Inte representativt

Han menar att urvalet i forskningen inte är helt representativt. Det innefattar bara par som har valt vara öppna med sin läggning och registrera partnerskapet.

Men enligt Sören Juvas väljer många homosexuella att inte komma ut på jobbet.

Enligt Metro är skillnaderna små när det gäller vilka jobb homo- och heterosexuella kvinnor väljer. För det motsatta könet är det tvärt om. Homosexuella män är överrepresenterade i branscher som sysslar med hälsa och service och underrepresenterade i bygg- och tillverkningssektorn.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN