Läsarna: Dumt att låta facket löneförhandla

Publicerad:
Uppdaterad:

Privatekonomi

Dags för lönesamtal med chefen?

Sex av tio läsare tror sig vara vassare löneförhandlare än facket.

Vem förhandlar din lön bäst – du själv eller facket? ”Jag själv!” svarar sex av tio läsare på Aftonbladets webbfråga. Hittills under kontorstid har omkring 34 000 personer, som kunnat sitta vid datorn, svarat.

En svidande kritik av facket, kan tyckas.

Karin Jungerhem, ombudsman på Handels förhandlingsenheten, kan inte annat än hålla med.

– Oj, det var ju lite häftigt. Det är naturligtvis väldigt speciellt om så många inte tror att facket klarar sin viktigaste uppgift.

Varför tror du så många tycker att de kan fixa en bättre lön själva?

– Möjligen för att man i årets förhandlingar har hamnat i en frustrerad situation där ingen riktigt vad som gäller och vet vem som ska gå först. Industrin har alltid varit normerande, men i år har de ju inte lyckats nå ända fram. Det kan vara så att en del är otåliga och tycker att facket inte har uppfyllt sin roll.

Varför ska man vara medlem? Har ni någon fakta som visar att ni är bättre löneförhandlare än gemene man?

– Nej, det tror jag inte vi har några utredningar på. Vi har lyckats leverera väldigt bra reallöneökningar till våra medlemmar under i alla fall de senaste 20 åren. Det anmärkningsvärt om en individ skulle lyckats med det.

Du tror inte att sex av tio skulle kunna fixa bättre avtal själva?

– Nej, inte i verkligheten. Vi märker ute på arbetsplatserna hur svårt det är att förhandla till sig pengar utöver de centrala avtalen. Tidigare har många tjänstemannaförbund haft avtal utan reglerade löner, vilket man nu gått ifrån och säger att man vill ha någon typ av generell lönedel.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN