200 000 missade sin skatteåterbäring

avAnders Munck

Nya regler gör att den som får tillbaka mindre än 2 000 kronor på skatten måste ge sitt bankkontonummer till Skatteverket – annars får man inte pengarna förrän nästa år.

För att få ut skatteåterbäring på under 2000 kronor automatiskt krävs att man ger Skatteverket sitt bankkontonummer.

Det missade 200 000 svenskar förra året.

Därför blev deras pengar kvar hos Skatteverket.

Tidigare har de mindre beloppen skickats ut via utbetalningskort. Men från och med förra året gäller en ny skattelagstiftning, som innebär att skatteåterbäring som understiger 2000 kronor bara betalas ut automatiskt till bankkonton. Har man inte anmält sitt bankkontonummer till Skatteverket får man inte ut sin återbäring – om man inte först kontaktar myndigheten och begär pengarna via utbetalningskort.

– Det är naturligtvis en besparingsåtgärd. Det är också väldigt dumt om småbelopp äts upp av kostnaden för att hämta ut pengar med utbetalningskort, säger Anna Sjöberg på Skatteverket om den nya lagstiftningen.

200 000 missade

Över 200 000 svenskar missade att lämna kontonumret förra året. Deras överskott blev därför kvar på skattekontot och räknas av på årets deklaration.

Den som vill få ut pengarna lägger enklast in kontonumret själv via Skatteverkets hemsida. Man kan exempelvis använda e-legitimation eller inloggningsuppgifter på pappersversionen av deklarationen för att logga in.

– Enklast är att man öppnar sin inkomstdeklaration på nätet och anmäler sitt bankkonto där. Det måste vara ett bankkonto som man själv tecknat, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Kontrollerar kontonumret

Det tar ungefär fem dagar för Skatteverket att kontrollera kontonumret innan det godkänns för utbetalningar.

– Efter den tiden så får man gå in igen och kontrollera att kontot har blivit godkänt, säger Kay Kojer.

Det går även att få ut pengarna efter det att deadlinen för deklarationen har överskridits. Men då kan det dröja längre innan pengarna kommer.

– Då loggar man in hos oss och ansöker om en utbetalning. Det tar ungefär en månad att få igenom, säger Kay Kojer.

Skatteverket har ännu ingen koll på hur många som inte lämnat sina bankuppgifter i år.

Om man inte anmäler bankkonto går det alltså att få pengarna på ett utbetalningskort, precis som tidigare. Men då måste man kontakta Skatteupplysningen och tala om det – annars blir pengarna kvar på skattekontot.

ARTIKELN HANDLAR OM