Orange lägger ned i Sverige

Privatekonomi

Oklart om bolagets svenska 3G-licens

Mobiloperatören Orange lämnar den svenska marknaden och säger upp sina 234 anställda.

Vad som händer med bolagets licens för tredje generationens mobiltelefonsystem (3G) och den del av 3G-nätet som redan byggts upp är dock ännu oklart.

Beskedet, som följer på ett beslut att frysa 3G-utbyggnaden tidigare i höst, lämnades i ett pressmeddelande på torsdagseftermiddagen.

- Vi kommer att lägga ned all verksamhet i Sverige. Det är ett fullständigt tillbakadragande, bekräftar Stuart Jackson, talesman för Orange-koncernens huvudkontor i London, för TT.

Förhandlingar med fackliga företrädare på bolaget inleddes på torsdagen, enligt Orange Sveriges vd Jerry Huxtable. Han och koncernledningen i London räknar med att förhandlingarna om uppsägning av bolagets 234 anställda, varav merparten finns i Malmö, ska vara slutförda i mitten av januari.

Nej till förlängd utbyggnad

Vad som händer med Oranges halvfärdiga 3G-nät och den licens bolaget har är dock ännu oklart.

- Vi lämnar den svenska marknaden, men överväger fortfarande flera alternativ för vad vi kan göra med Orange Sverige och 3G-licensen, säger Huxtable till TT.

- Det finns flera alternativ och vi måste diskutera dessa med våra samarbetspartner och med Post- och telestyrelsen. Och vi befinner oss för närvarande i denna process. Inga beslut är fattade i nuläget.

Huxtable vill inte uppge hur mycket Orange investerat i den nu nedlagda 3G-satsningen i Sverige.

- Uppgifterna kommer att finnas i vårt bokslut för 2002, säger han.

Beslutet att lämna Sverige är, enligt Orange, en konsekvens av rådande marknadsvillkor och de hårda villkoren för 3G-licensen. Orange har tidigare fått avslag från Post- och telestyrelsen (PTS) vad gäller en förlängning av utbyggnadstiden av 3G-nätet i Sverige med tre år.

Kan inte sälja licensen

Oranges svenska företrädare hade ett möte med PTS i onsdags, men gav då inget förhandsbesked om sin avsikt att lämna den svenska marknaden, enligt Katarina Kämpe, informationschef på PTS.

Enligt Kämpe kan Orange lämna tillbaka licensen till PTS kostnadsfritt. Däremot kan de inte sälja licensen.

- Men de kan sälja bolaget Orange Sverige, som har licensen, säger Kämpe till TT.

Skulle Orange sitta kvar på licensen den 1 januari 2004 och inte ha uppfyllt licensvillkoren kan det bli aktuellt med ett vite. Detta kommer att stå i proportion till det bolaget har tjänat på att inte uppfylla villkoren.

Om licensen lämnas tillbaka kan det bli aktuellt med en ny skönhetstävling för 3G-operatörer i Sverige. Andra alternativ är att dela ut frekvenserna i licensen till befintliga operatörer eller att behålla frekvenserna outnyttjade för framtida behov.

Joakim Goksör/TT

ANNONS

Jämför elavtal och hitta det bästa för just dig när priserna rusar!

Extern länk från Compricer

Läs mer

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi