Experterna: Få inte panik

MIN EKONOMI

"Ericssons ras allvarligt - men ingen risk för konkurs"

Kreditvärderingsinstitutet Moodys beslutade i går att sänka Ericssons kreditbetyg till "skräpstatus".

Aktien föll som mest med 22 procent på Stockholmsbörsen - och nådde den lägsta kursen på 10 år: 7,20 kronor.

Läget är allvarligt men ännu finns ingen anledning till panik och hysteri.

Det menar de tre analytiker Aftonbladet har pratat med för att ge en tydligare bild av den rådande Ericsson-krisen.

Följande personer har intervjuats: Håkan Frisén, prognoschef, SEB, Mikael Törnwall, telekomanalytiker Dagens Industri och Raoul Grünthal, analyschef, JP Nordiska.

Nneka Amu

Gårdagens sänkning av Ericssons kreditbetyg gav bolaget skräpstatus på marknaden. Finns det risk för att bankerna drar sig ur garantin för nyemissionen?

Nej. Läget är ännu inte så allvarligt. Ericsson har endast nått den första graden av betyget icke kreditvärdig. Bankgarantierna gäller fram till nivå 3. Om inget nytt inträffar är bankerna bundna till sin garanti.

Kommer Ericsson att överleva den här krisen?

Det är svårt att veta om och när Ericsson kommer ur sin kris. Ingenting är säkert just nu. Aktien kan sjunka ännu mer. Först och främst måste operatörerna komma på fötter igen.

Just nu ser det mycket mörkt ut på ordersidan, det kommer inga jättebeställningar längre. Men, givet att emissionen går igenom, kommer Ericsson att ha kvar sin position på marknaden. Samtidigt är det svårt att veta var en förtroendekris slutar.

Risk för uppköp

En sak är dock säker: Ericsson kommer inte att gå i konkurs. Bolaget har en stark position på en marknad som just nu har enorma problem men som likväl är en intressant marknad i framtiden. Men risken finns att en utländsk aktör träder in och att bolaget går samma öde till mötes som Volvo, Astra och Pharmacia.

Vad är det värsta som kan hända?

Ericsson har redan blivit nedgraderat flera gånger i år och kan bli nedgraderat ytterligare några gånger. Bolaget kan hamna i en situation när det står utan pengar. Det är osäkert om Ericsson kommer att klara sig som ett självständigt bolag. Flera av Sveriges kronjuveler har försvunnit ut ur landet i stora affärer. Det finns risk för att Ericsson tvingas följa samma utveckling.

Varför går det dåligt för Ericsson?

Ericsson är en del i den allmänna telekomkrisen. Det är en bransch där tidiga förväntningar sprungit i väg för långt och där det råder kraftig baksmälla just nu.

Förhoppningarna på 3 G-telefoni och bredbandsnät var stora. I dag finns knappt några 3 G-telefoner i Europa. Ingen vet när de kommer att generera pengar. Operatörerna har slagit på bromsarna och köper inte utrustning för en krona mer än de behöver. För leverantören Ericsson har det inneburit stora förluster.

Lågkonjunkturen passerar

Vad händer med Ericsson och Sverige om emissionen inte lyckas?

Läget är allvarligt men Sverige går inte under. 90-talets ekonomiska kris var mycket allvarligare. Det här blir en normal lågkonjunktur som kommer att passera på några års sikt. Det finns en tendens att övervärdera betydelsen av det företag som just nu är det stora. Sverige klarar sig även om Ericsson minskar i betydelse och säljs till utlandet. Det kommer att dyka upp nya industrier. Den globala telekomkrisen är desto större och slår hårdare än den nationella.

Är det köpläge?

Nja. Fram till i dag trodde många det. Å ena sidan är 7,20 kronor så billigt att man ska köpa allt man kan. Å andra sidan: när bolaget är så lågt värderat hotas nyemissionen. Det är inte säkert att de får in sina pengar när kursen sjunker så lågt.

Nneka Amu

ARTIKELN HANDLAR OM