Vi skjuter till – de roffar åt sig

Privatekonomi

Att de aldrig lär sig.

När våra skattepengar går till att stötta bankerna är det sista vi vill läsa om att de delar ut nya bonusar.

Dessutom väljer Nordea att mörka sina.

Det är djupt provocerande.

Det finns olika sätt att betala för arbete. Många, till exempel säljare, har löner som sätts efter prestation.

Men när min kollega på E24, Andreas Cervenka, avslöjar att Nordea tricksar med sina bonusar rasar läsarna.

Den svenska staten, alltså vi alla tillsammans, är delägare och har skjutit till fem miljarder i nyemissionen. På bolagsstämman försökte statens representant driva igenom ett stopp för bonusar men blev nedröstad av de andra storägarna som finska Sampo. Stämman röstade dessutom ja till ett bonusprogram för 400 nyckelpersoner som få upp till 35 procent av lönen extra.

Men för att få del av de statliga stödpengarna har de åtta högsta cheferna lovat att avstå från bonus i år. Nu avslöjar Cervenka att vd Christian Clausen ändå

kommer att få sin bonus på drygt två miljoner. Pengarna ska dock betalas ut först efter 2011.

Nyheten blev känd i går. Sedan dess har kommentarerna rasslat in. Och de genomsyras av en genuin ilska.

Det är inte första gången. Även på SEB förstod man inte att det inte går att dela ut miljoner i bonus samtidigt som man vill ha möjligheten att få stödpengar från staten.

Vissa jobb inom bankvärlden kan passa för en resultatbaserad lön. Men frågan är om det gäller de högsta befattningshavarna. Gör de ett sämre jobb utan bonus? Det vore intressant om någon av dem trädde fram och svarade ja på den frågan.

Det finns många studier som visar att det är svårt att se något samband mellan bonus och prestation. Snarare brukar denna typ av bonus vara kopplad till aktiekursens utveckling och liknande. Till stor del styrs den av ekonomiska faktorer i omvärlden som inte den enskilde bankdirektören kan rå på.

Risken finns snarare att förhandlingar om bonusar, jämförelser med andras bonusar, kortsiktiga affärer och diskussioner tar fokus från det väsentliga – att bygga ett välmående företag för framtiden.

Det får inte bli så att bankerna, dess ledning och ägare, tjänar stora pengar i goda tider för att sedan, när konjunkturen vänder, förvänta sig att fortsätta fylla den egna plånboken i samma takt – med pengar som vi andra skjuter till.

ANNONS

Se ditt kreditscore, din budget och mycket mer. Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi