AMF i krismöte efter bonusavslöjande

Av: 

Linda Hjertén

Privatekonomi

Tre chefer väljer att avstå från bonusarna

Fackens och arbetsgivarnas pensionsbolag AMF har i dag suttit i krismöte efter den massiva kritiken mot ledningens bonusar.

I dag meddelades att tre av cheferna nu väljer att avstå från sina ersättningar och att AMF:s styrelse har beslutat att helt slopa bonusar i lönesystemet.

– Det är ett beslut de fattat på egen hand, säger informationschefen Stina Sandell.

Förra året var ett dåligt år med röda siffror för AMF Pension, Sveriges ledande pensionsbolag.

Två miljoner kunder fick sänkta pensioner och pensionskapital återtogs på totalt 17 miljarder kronor – något som innebär att 350 000 pensionärer får räkna med upp mot 150 kronor mindre i månaden.

17 miljoner i bonus

Men trots de dåliga resultaten fick 84 personer inom moderbolaget i fjol bonusar till ett värde av 17 miljoner kronor, enligt DI.

Vice vd Ingvar Skeberg kunde summera året med en rörlig utbetalning på 1,3 miljoner kronor. Inklusive sin fasta lön tjänade han då 3,7 miljoner. För Christer Elmehagen, vd fram till 2008, blev bonusen 1,1 miljoner, uppger Dagens Industri.

Miljonutbetalningarna möttes av en kritikstorm – något som fick AMF att kalla till krismöte under lördagen.

Avstår från bonusen

– Vi förstår reaktionerna. Delar av AMF:s ledning har möte nu under förmiddagen för att samla faktaunderlag för att kunna bemöta kunderna på bästa sätt. Vi återkommer när vi har mer information, säger informationschefen Stina Sandell till aftonbladet.se.

Runt lunch meddelades att de två höga chefer, Ingvar Skeberg, vice vd och Fredrik Nordström, vd för AMF Pension Fondförvaltning, som fått de högsta bonusarna, nu väljer att avstå från dem som en konsekvens av 2008 års negativa resultat.

Samtidigt får ändå 81 andra personer i AMF sin rörliga lönedel för i fjol.

Betalar tillbaka

Ingvar Skeberg kommer att betala tillbaka sin redan utbetalda bonus. Nordström, som ännu inte har fått sin bonus utbetald, väljer att avstå, skriver AMF på sin hemsida. Även bolagets vd Ingrid Bonde fick en bonus på 50.000 kronor, som nu återbetalas.

– Det är de personerna själva, på egen hand, som fattat det beslutet. Med hänsyn till det negativa resultatet 2008 och av respekt för kunderna så väljer de att avstå, säger Stina Sandell.

AMF:s styrelseordförande Göran Tunhammar säger i ett pressmeddelande:

– Vi förstår att människor reagerar. Arbetet med att se över systemen pågår sedan en tid, det vi gör nu är att öka tempot. AMF ska ligga i framkant i dessa frågor. Våra lönesystem ska vara förklarbara och försvarbara.

I samförstånd med styrelsen har de ledningspersoner som har rätt till rörlig lön för år 2008 i dag även bestämt sig för att avstå från denna.

Nära 4 miljoner sparare

Under dagen kommer AMF att gå ut med mer information till sina kunder om vad de kommit fram till i sina pågående diskussioner med styrelsen. AMF kommer nu även fortsätta att se över sitt bonusprogram, skriver bolaget. Översynen ska vara färdig till bolagsstämman den 4 juni.

AMF ägs till lika delar av Svenskt Näringsliv och LO. Bolaget förvaltar främst tjänstepensioner och har runt 3,8 miljoner sparare.

Under 2008 var bolagets avkastning minus 6,6 procent, uppger TT. 3,6 av de 17 bonusmiljonerna avser dock år 2007 då avkastningen var plus 4,9 procent.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nordnet - Se dina pengar växa. Bli kund på 3 minuter och öppna ett kostnadsfritt konto här.

Nordnet.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi