Nu kommer skatteåterbäringen

avDavid Nannini Nilsson

MIN EKONOMI

”Utbetalningarna kommer på torsdag eller fredag”

Nu börjar utbetalningarna av skatteåterbäringen.

Den här veckan får 2,8 miljoner personer tillbaka sammanlagt 21,3 miljarder kronor av Skatteverket – i snitt 7 600 kronor per person.

– Utbetalningarna kommer normalt sett på torsdag eller fredag, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket.

I går skickade Skatteverket betalningsorder till bankgirot om att betala ut det första svepet av skatteåterbäringar till skattebetalarna.

Bankerna har sedan tre bankdagar på sig att se till att pengarna betalas ut.

”Torsdag eller fredag”

– Teoretiskt sett kan det väl vara någon som får pengarna i dag, men mer realistiskt är torsdag eller fredag, säger Kay Kojer.

Från och med i dag kan man också kontrollera sitt skattekonto på Skatteverkets hemsida och se om man får sina pengar före midsommar, om man har en e-legitimation.

Det första svepet av utbetalningar gäller dem som deklarerat elektroniskt och anmält sitt bankkonto, och där en eventuell granskning är klar.

Totalt 21,3 miljarder kronor kommer att betalas ut till 2,8 miljoner svenskar under den här första veckan – vilket är nytt rekord, både vad gäller summan och antalet som får skatteåterbäring.

”Rekord”

– Det är rekord åt båda hållen. Förra året var det 15 miljarder som betalades ut till 2,2 miljoner personer, säger Kay Kojer.

Enligt Kojer är orsakerna till rekordsiffran, utöver att många fler har deklarerat elektroniskt, bland annat att många inte hade jämkning på sina bostadslån förra året samtidigt som räntorna var ganska höga, och att fastighetsavgifterna har sjunkit.

För dem som till exempel deklarerat på papper, granskas, är näringsidkare, eller underlåtit att anmäla ett konto, kommer eventuella utbetalningar av skatteåterbäring under augusti, september eller december.

ARTIKELN HANDLAR OM