Beskedet: Godiset kan bli dyrare till sommaren

avBabs Drougge

Foto: TT
Arkivbild

Passa på att bunkra – till sommaren kan godiset nämligen komma att bli dyrare.
Flera svenska godistillverkare larmar nu om prishöjningar på grund av kronans svaga ställning gentemot euron, berättar DN.

Chokladpraliner, sega råttor och S-märken kan komma att bli dyrare – redan till sommaren. Det är en av följderna av den svaga svenska kronan, rapporterar Dagens Nyheter.

Ett av flera svenska godisföretag som aviserar om höjda priser är Cloetta, som presenterade sin kvartalsrapport tidigare i veckan.

– En väldigt stor andel av Cloettas produktion sker utomlands. Sex av åtta fabriker ligger utanför Sverige och det innebär att våra inköp sker i euro. För ett år sedan var kursen 9:50 kronor, nu är den 10:40, säger Cloettas informationsdirektör Jacob Broberg till DN.

Upp till butikerna

Att Cloetta höjer eller sänker priser beroende på fluktuerande råvarukostnader och valutaförändringar tillhör enligt honom inte ovanligheterna. Men det är upp till butikerna om de vill ta smällen, eller om konsumenterna ska stå för notan.

Candy People, som bland annat tillverkar de svenska S-märkena, aviserar även de en kommande prishöjning.

– Allt som vi importerar i euro kommer vi att höja priset på. Vi har samarbeten med olika fabriker där vi köper in färdiga produkter, dessa kommer vi höja priset på, säger Candy Peoples vd Jacob Youssef till Dagens Nyheter.

Hockeypulver kan bli dyrare

Doldisen Grahns konfektyr tillverkar 4 500 ton godis årligen. Förutom lösgodis ligger företaget även bakom klassikern hockeypulver.

Vd:n Jesper Lööw tror inte att företaget kommer att höja i första taget, då de gör en stor del av både inköp och försäljning i svenska kronor. Men risken finns.

– Går euron upp över 11 kronor och håller sig på den nivån under en längre period kan priserna gå upp, säger han till DN.

Företaget bakom hallon-lakritsskallar, Bubs, har ännu inte tagit ställning till hur de gör om råvaruinköpen skulle fördyras, enligt tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cloetta

Euron