Danmark och Norge jublar över Sveriges nya elområden

Grannländerna gör klipp på svensk el

När Sverige delades in i fyra elområden den 1 november blev elen billigare i norr samtidigt som den blev rejält mycket dyrare i söder.
När Sverige delades in i fyra elområden den 1 november blev elen billigare i norr samtidigt som den blev rejält mycket dyrare i söder.

Indelningen i elområden är en dyr affär för invånarna i södra Sverige.

Men våra grannländer jublar.

Den billiga svenska elen går nu på export.

När Sverige delades in i fyra elområden den 1 november blev elen billigare i norr samtidigt som den blev rejält mycket dyrare i söder.

Fri marknad

I Skåne och i södra Götaland har ilskan växt och elkunder i områdena får efter den nya indelningen betala tusentals kronor mer per år än förbrukare i Norrland.

Med Sveriges nya elområden följer också en fri elmarknad – något som glädjer våra grannländer.

Danskarna som länge haft väldigt höga elpriser gör en bra affär och norrmännen kan i perioder få el nästan gratis.

– Vi är glada. För oss är det principiellt viktigt att Sverige inte sätter nationella intressen främst när vi har en gemensam elmarknad. Då ska alla ha fri tillgång till marknaden, säger Charlotte Søndergren, avdelningschef på branschorganisationen Dansk energi, till Ny Teknik.

Billigt i Norge

Det är just den danska organisationen som ligger bakom att Sverige delats in i elområden.

2006 gjordes en anmälan till EU-kommissionen där Dansk energi klagade på att Svenska Kraftnät begränsade exporten till Danmark.

Beslutet innebär nu att Sverige gör billig el tillgänglig för våra grannländer, i stället för att den med dyra kostnader förs runt inom Sverige.

I framför allt Nordnorge kan den fria marknaden bli en superaffär för elkunderna. I perioder kan elen bli väldigt billig om det blir en överkapacitet i norra Sverige och Norge, skriver norska Dagens Næringsliv.

"Elpris på noll"

Jørgen Gunnestad, administrativ direktör på SKS Kraftsalg, tror dock inte att den ändrade svenska elmarknaden kommer att få så stora konsekvenser i landet.

– Men i extrema fall kan det gå ner till ett elpris på noll och kanske minus. Man kan faktiskt få betalt för att stoppa anläggningen. En sådan situation har vi inte haft tidigare, säger han till tidningen.

Elpriset i danska Själland ligger sedan indelningen i nivå med det i Skåne.

Men Charlotte Søndergren på Dansk energi menar att inte bara Danmark drar nytta av en fri marknad.

Kritik mot Danmark

– Det senaste två vintrarna har Sverige till exempel importerat el från Danmark. Öppna förbindelser betyder bättre synergier och en bättre ekonomisk situation för alla parter, säger hon till Ny Teknik.

Elprisskillnaderna i Sverige beror bland annat på att till exempel vattenkraft finns i Norrland samtidigt som det saknas stora kraftkällor i Skåneregionen.

Det förekommer dock kritik mot danskarna efter att de krävt att Barsebäck stängdes ner.

– Jag har fått en hel del mejl från svenska elförbrukare om detta, men det tar jag inte så hårt på, säger Charlotte Søndergren.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN