Tre experter om den svajiga bostadsmarknaden

Av: 

Stefan Hesserud Persson

Bostadsmarknad

Prisfall, amorteringskrav och avvaktande spekulanter.
Osäkerheten på bostadsmarknaden är just nu stor.
Så hur ska du agera? Här är experternas bästa tips.

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.
 • Vad är viktigast att tänka på som köpare?
  Utnyttja att du som köpare för första gången på länge kan lägga lite mer tid på bostadsaffären. Titta på fler objekt, kolla på prisstatistiken i området där du vill köpa, och räkna verkligen på din boendeekonomi. Se också till att läsa igenom årsredovisningar noggrant, ställ alla frågor till mäklaren och prata med föreningens styrelse.
 • Vad är viktigast att tänka på som säljare?
  Titta inte på vad grannen fick för sin bostad för ett eller två år sedan. Gör en mer rimlig bedömning av vad du kan få för din bostad. Se till att välja mäklare med omsorg, och lägg lite extra tid och fokus på stajling. Köparna därute är ganska kräsna.
 • Vart tar bostadsmarknaden vägen 2018?
  De underliggande faktorerna som driver bostadsmarknaden – god ekonomi, att folk har jobb och att räntorna ser ut att vara låga under överskådlig tid – finns fortfarande kvar. Jag tror inte att vi kommer att se samma prisuppgångar som de senaste åren, utan snarare en stabilisering.

Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet

Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet.
 • Vad är viktigast att tänka på som köpare?
  Köp för att bo, och inte för att investera. Se också till att ha realistiska förväntningar som köpare. Det jag märker och som många mäklare rapporterar till mig är att många köpare har orealistiska förväntningar på hur lågt de kan pressa priserna. Det råder inte rea.
 • Vad är viktigast att tänka på som säljare?
  Ha tålamod. Affärerna tar längre tid just nu. Låt mäklaren göra sitt jobb, och se till att ha en färsk värdering på bostaden. Och som säljare gäller det också att ha rimliga förväntningar.
 • Vart tar bostadsmarknaden vägen 2018?
  Huvudscenariot är att vi kommer att få leva med ett antal månader med osäkerhet. Väldigt många ställer sig frågan om de vågar köpa och sälja. Priserna kan möjligen fortsätta falla något, men under hösten tror jag att de områden som fallit mest också kommer att återhämta sig mest. Jag tror inte att priserna kommer att ligga på plus 2018, men att vi återhämtar en del av det fall som varit.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza

Johanna Kull, sparekonom på Avanza.
 • Vad är viktigast att tänka på som köpare?
  Om det är möjligt, sälj din nuvarande bostad innan du köper ny. Läget är såpass osäkert nu. Se annars till att ha ordentliga marginaler, så att det inte står och faller med om din nuvarande bostad sjunker med hundratusen kronor i värde. Det kan försätta dig i en väldigt jobbig situation.
 • Vad är viktigast att tänka på som säljare?
  När bostadsmarknaden är skakig får mäklarna bekänna färg. Var extra noga med vem du anlitar. Hör runt med minst två-tre olika innan du bestämmer dig. Gå inte bara på vem som sätter högst pris, utan mer på vad du får för allmän uppfattning. Läs gärna recensioner från tidigare säljare.
 • Vart tar bostadsmarknaden vägen 2018?
  Omsättningen är betydligt lägre på bostadsmarknaden än tidigare, vilket talar för stagnerande priser. Jag tror varken att vi får en kollaps eller en stor prisuppgång. Vi kan fortsatt få se att det råder köparens marknad, men ingen kollaps.

ANNONS

Du är värd en bra boränta! Jämför bolån och hitta den bästa räntan för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Köpa eller sälja bostaden? Här är experternas råd

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadsmarknad

Bostadspriser

Fastighetsmäklare

Mäklarsamfundet

Emma Persson

Johanna Kull

Länsförsäkringar