Okänt avdrag kan ge dig tusenlappar

Publicerad:
Uppdaterad:

Deklarationen

107 000 bostadsrätter och 52 000 villor såldes förra året och många ska deklarera sina bostadsaffärer i årets deklaration.
Missa inte det okända avdraget som kan ge tusenlappar – bostadsrättsföreningens låneamorteringar.
– Det är egentligen inte rocket science, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Det är mer regel än undantag att avdrag avslås – eller missas helt –när bostadsaffärerna ska deklareras.

– Våra slumpvalskontroller visar att över 90 procent gör fel när de redovisar sin bostadsförsäljning, säger Johan Schauman. Det i särklass vanligaste felet är att redovisa alla förbättringsutgifter – även sådant som uttryckligen inte godkänns. Det kan exempelvis gälla avdrag för värdet av eget arbete och för sådant som gjordes mer än fem år före försäljningen.

– Väldigt många gör avdrag för alldeles för mycket, eftersom det är både svårt och jobbigt att sortera ut vad du faktiskt får dra av.

Rapporteras ofta inte

I gengäld är det relativt vanligt att de som sålt sin bostadsrätt missar avdraget för kapitaltillskott.

– Det är egentligen inget man ska behöva hålla reda på själv, det ska stå i kontrolluppgiften man får från bostadsrättsföreningen. Men det händer att bostadsrättsföreningar missar det, säger Johan Schauman. Det är bara den del av avgiften som gått till investeringar i fastigheten som är avdragsgill. Avdragets storlek beräknas i förhållande till den sålda bostadsrättens andel av föreningen och hur många år man ägt bostaden.

– När man har bott i en bostadsrättsförening har det nästan alltid gjorts någon form av kapitaltillskott. Men det är inget man själv kan räkna fram. Den siffran ska man bara få från föreningen. Ett avdrag som många missar sedan de sålt sin villa eller sitt fritidshus gäller de lagfartskostnader de hade i samband med köpet av fastigheten.

Inga kontrolluppgifter

Lagfartskostnaden beräknas i förhållande till köpeskilling eller taxeringsvärde. För en normalvilla handlar det om åtskilliga tiotusen kronor.

– När det gäller fastigheter blir det ju lite svårare, eftersom det där inte lämnas någon kontrolluppgift. Det innebär att man måste hålla reda på alla uppgifterna själv.

Skatteverkets sajt kan du få automatisk beräkningshjälp för bostadsförsäljningen. Det är bara att fylla i försäljningspris, försäljningsutgifter, inköpspris, förbättringsutgifter och andra uppgifter så räknar den automatiserade blanketten ut det exakta skattebeloppet.

Kapitaltillskott – så funkar det

  • Avdragsgillt: Den del av bostadsrättsavgiften som går till att amortera på föreningens lån eller för att finansiera ny-, till- eller ombyggnader på fastigheten räknas som kapitaltillskott. När man säljer sin lägenhet är det därför en avdragsgill kostnad.

  • Begränsningar: När det gäller kostnader för byggarbeten gäller avdragsrätten bara pengar som gått till bestämda arbeten. Det sammanlagda beloppet måste uppgå till minst 3 000 kronor per lägenhet.

  • Beloppet: Avdraget beräknas i förhållande till bostadsrättens andel av bostadsrättsföreningen och det antal år man innehaft lägenheten.

  • Underlaget: Kapitaltillskottets storlek är inget du kan räkna fram själv. Det är en uppgift som föreningen är skyldig att redovisa vid försäljning och ska framgå på kontrolluppgiften från föreningen. Källa: Skatteverket

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN