Var tredje svensk öppen för jobbflytt norrut

Max, 32: Bestämde mig för att köra

Stora industrisatsningar och en het arbetsmarknad.

Var tredje person är öppen för att flytta till Norrbotten, enligt en ny undersökning.

Max Jensen, 32, är en av dem. Han flyttade dit jobben finns.

Max Jensen, 32, var arbetslös när coronapandemin slog till. Sambon hade fått jobb i Stockholm och de var relativt nyinflyttade i Solna. Jobbsökandet blev inte enklare under pandemins första darrande månader.

– Jag märkte hur allt fler företag inte vågade anställa, och många tjänster jag hade sökt försvann helt plötsligt, säger han.

Då dök jobbet som bergmekaniker i Gällivare upp.

– Jag som alltid haft en dragning till Norrbotten bestämde mig för att köra.

Max Jensen arbetar som bergmekaniker i Gällivare. Han är en av många som tagit en arbetsrelaterad flytt norrut.
Max Jensen arbetar som bergmekaniker i Gällivare. Han är en av många som tagit en arbetsrelaterad flytt norrut.

”För den som söker jobb – flytta norrut”

Max Jensen är inte ensam att se jobb- och bostadsmöjligheter i norra Sverige. Senast i april riktade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) blicken norrut med en tydlig optimism.

– Vi ser många nyetableringar runt om i Sverige. Inte minst i norra Sverige så ser vi nu stora satsningar som också leder till att det skapas nya jobb. För den som söker jobb kan det vara läge att flytta norrut, sade hon då till TT.

Även rekryterare har under coronapandemin märkt av liknande tendenser.

– Ett hett tips är att rikta blickarna mot Norrland – där finns enorma rekryteringsbehov just nu, sade TRR Trygghetsrådets operativa chef Erica Sundberg till Aftonbladet tidigare i våras.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) har tidigare uppmanat arbetssökande att flytta norrut.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) har tidigare uppmanat arbetssökande att flytta norrut.

”En avgörande fråga”

Frågan om att eventuellt flytta norrut verkar ha fått stort fäste hos svenska folket. Enligt en färsk undersökning från gruvföretaget LKAB är var tredje person öppen för att själv flytta till Norrbotten. Störst är intresset hos unga, där 42 procent svarar att de är öppna för en flytt.

– Det här är en avgörande fråga och en av de största utmaningarna för oss och regionen i stort, säger Grete Solvang Stoltz, HR-direktör på LKAB i ett pressmeddelande.

– Ska vi lyckas med vår stora omställning och framtidssatsning måste vi lyckas attrahera kompetens från både Sverige och andra delar av världen till våra verksamheter i Norrbotten.

Grete Solvang Stoltz, HR-direktör på LKAB.
Grete Solvang Stoltz, HR-direktör på LKAB.

Naturen och arbetsmarknaden lockar

Max Jensen, numera Gällivarebo, menar att en förutsättning för att kunna trivas där han har bosatt sig är någon form av uppskattning för naturen och utomhusaktivitet.

Det visar sig även i undersökningen från LKAB, där närhet till naturen är det klart vanligaste svaret när man ska nämna det starkaste skälet att flytta. 43 procent anger att deras starkaste skäl är mer prisvärda boenden, medan 27 procent menar att det finns bättre möjligheter att få arbete.

En framtid i Norrbotten lockar fler män än kvinnor. Bland männen svarar 38 procent att de åtminstone kan överväga en flytt. Motsvarande andel bland kvinnorna är 25 procent.

– En bidragande orsak kan nog vara att bilden av arbetsmarknaden här fortfarande är lite förlegad och domineras av traditionella industrijobb. Men verkligheten är en annan, säger Grete Solvang Stoltz.

Max Jensen menar att det både finns för- och nackdelar med flytten. Han uppskattar att slippa både avgaser, trängsel och stora folkmassor, men saknar kollektivtrafiken.

– Det blev jag strax varse om – här måste man helt enkelt ha bil, säger han.

Naturen i Norrland lockar många att flytta.
Naturen i Norrland lockar många att flytta.
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu