Småhuspriserna fortsätter stiga

Foto: Thinkstock
Småhuspriserna har stigit i stora delar av landet.

avStefan Hesserud Persson

MIN EKONOMI

Trots en svajig bostadsmarknad fortsätter småhuspriserna stiga i stora delar av landet. På ett år har priserna gått upp med 9 procent, enligt SCB:s småhusbarometer.

Osäkerheten på bostadsmarknaden tycks ännu inte ha påverkat småhuspriserna. Under augusti-oktober steg priserna i landet med 2 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, och med 9 procent jämfört med samma period 2016.

”Inga domedagssiffror”

– I rikssiffrorna ser vi egentligen ingen nedgång än så länge. Det är inga domedagssiffror som det i övrigt pratas en del om, säger Niclas Sjölund, statistiker på SCB.

Mest har priserna stigit i Västmanland och Värmland de senaste tre månaderna: + 6 procent. På ett års sikt sticker Östergötland ut med en 14-procentig prisuppgång. Medelpriset augusti-oktober ligger på 2,7 miljoner i länet, vilket innebär att en småhusägare fått se värdet stiga med över 330 000 kronor på ett år.

Backat i fyra län

Jämfört med 2016 har priserna gått upp i samtliga län, men de senaste tre månaderna har de backat i fyra län, och stått stilla i ytterligare två.

Är det ett trendbrott eller ett tillfälligt hack i kurvan?

– Jag vet inte. Jag hade gärna kunnat se det i spåkulan. Men jag tror inte att man ska dra allt för stora växlar på vad som händer nu, säger Niclas Sjölund.

Fotnot: SCB:s officiella fastighetsprisstatistik släpar normalt efter cirka två månader, eftersom den redovisas efter tidpunkten på köpebrevet, och inte kontraktsskrivningen.

Klarar du den branta räntebacken? 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM