Klart – nu finns Apple Pay i Sverige

Från och med i dag finns Apple Pay i Sverige.
Det är framför allt Nordeas kunder som berörs.
Men Mastercard öppnar även upp för alla andra bankkunder att få tillgång till betaltjänsten via bensinmacken St1.

Redan för en vecka sedan läckte det ut uppgifter om att Apple Pay skulle komma till Sverige i dag.

Och nu står det klart. Apple Pay kan användas av Visa eller Mastercard från och med nu.

Finns bara hos en bank

Apple har till att börja med valt att lansera den nya betaltjänsten tillsammans med storbanken Nordea. Det innebär att Nordeas kunder är först ut.

– Ja, vi har slutit ett avtal med Apple, säger Petter Brunnberg, presschef hos Nordea.

Nordeas kunder kan använda betaltjänsten antingen via appen Nordea Wallet eller Mobilbanken.

Enligt Nordea är betaltjänsten aktuell för 1,3 miljoner av deras mobilbankkunder.

Men Mastercard har tillsammans med lågprismacken St1 skapat en möjlighet för alla andra att få tillgång till Apple Pay. Dock måste man fixa ett virituellt St1 Mastercard via bensinmackens app.

– Kunden behöver inte byta bank, vi är öppna för alla, säger Erica Samuelsson, marknadschef på St1 Sverige.

Godkänner med tummen

Apple Pay har funnits i tre år och sedan tidigare i 21 länder. Det är en kontantlös betallösning med nfc-funktion via antingen en Iphone, Ipad eller en Apple Watch. Apple Pay är i sin tur kopplat till appen Wallet, som är förinstallerad, där ens kreditkortsuppgifter finns registrerade.

Sen behövs bara en internetuppkoppling.

– De flesta svenskar använder redan mobilen för betalningar eller banktjänster och är vana vid att ha flera olika tjänster i mobilen, säger Christina Lind, Sverigeschef på Visa i ett skriftligt uttalande.

Enligt både Nordea, Visa och Mastercard är säkerheten väldigt hög. Varken kredit- eller kontokortsnummer ska sparas i mobilen eller på Apples servar. I stället skapas en unik kod som krypteras och lagras i mobilen. Varje betalning säkras genom en unik säkerhetskod.

När man handlar med Apple Pay i butik håller man bara fram telefonen mot betalterminalen och godkänner transaktionen med ett tumtryck eller en kod.

Här kan man betala

Det är än så länge oklart i vilka butiker det här finns tillgängligt. Det ska dock fungera på alla kontaktlösa betalterminaler som accepterar Visa-kort.

Apple Pay ska även finnas tillgänglig som betalmedel i parkeringsappen Easypark och i kassasystemet Izettles terminaler.

– Äntligen, vi har väntat på detta. I Sverige har vi länge varit på efterkälken med kontaktlösa betalningar, bara fyra procent av Izettles betalningar är kontaktlösa jämfört med över 60 procent i Storbritannien. Med lanseringen av Samsung Pay i april och nu Apple Pay kommer kontaktlösa betalningar förhoppningsvis även ta fart i Sverige. Johan Bendz, strategi- och kommunikationschef, Izettle, i ett skriftligt uttalande.

Bland deras kunder finns bland annat bageriet Bröd & Salt.

– Alla betalsätt som gör det snabbare och lättare för oss och våra kunder är varmt välkomna, säger Sara Mursu, butikskoordinator, Bröd & Salt i ett uttalande.

Enligt förhandsuppgifter ska man även kunna betala hos Pressbyrån, 7-eleven och Elgiganten med betaltjänsten. Sen kan man så klart även använda betaltjänsten för köp i mobilen och på nätet.

Tidigare i år lanserade konkurrenten Samsung Pay, som är ansluten till Eurocard, Handeslbanken, Swedbank, Sparbankerna, Nordea, Ica banken, Rikskuponger och SEB.

Övriga storkonkurrenter till Apple Pay är Klarna och Swish.

Apple Pay lanseras även i Danmark och Finland i dag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu