Air Berlin ansöker om konkursskydd

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Air Berlin ansöker om konkursskydd. Arkivbild.
MIN EKONOMI

Air Berlin ansöker om konkursskydd efter att ha hamnat på obestånd, rapporterar flera medier.

– Det kommer säkert ske en uppgång i flygpriserna, säger flygexperten Jan Ohlsson.

De krisande lågprisbolaget Air Berlin, som bland annat flyger från Sverige, ansöker om konkursskydd. Anledningen ska enligt tyska medier vara att deras huvudägare, gulfbolaget Etihad, dragit tillbaka sin finansiering för bolaget.

”Inte oväntat”

– Det är inte oväntat. Det har varit kris länge. Berlins nya ödesdömda och ständigt försenade flygplats är en ganska bidragande orsak, säger flygexperten Jan Ohlsson.

Enligt Reuters ska Air Berlin vara i samtal med Lufthansa som kan tänkas köpa vissa delar av verksamheten. Lufthansa överväger även att anställa personal från det krisade flygbolaget, skriver Lufthansa i ett pressmeddelande.

Under konkursförfarandet kommer alla Air Berlins flighter att kunna gå som vanligt med hjälp av ett brygglån från den tyska regeringen och Lufthansa. Även flygbolag som använder Air Berlin som operatör, Eurowings och Austrian Airlines, kommer att kunna flyga som planerat.

Dyrare att flyga

Däremot lär det bli dyrare att flyga till Tyskland framöver, menar Jan Ohlsson.

– Air Berlin har varit marknadsledande på att flyga till Berlin och varit väl ansedda. Om det inte sker en rekonstruktion lär priserna gå upp. Det är också olyckligt om 80 procent av flygtrafiken i Tyskland hamnar i Lufthansas och Eurowings händer, säger han.

Air Berlin var ett av de flygbolag som påverkades kraftigt av en strejk på flygplatserna Tegel och Shönefeld i Berlin i våras.

ARTIKELN HANDLAR OM

Flygtrafik

Air Berlin