140 miljoner mer i rot- och rutavdrag

Foto: Johner
Rut- och rotavdraget har stigit markant bara på ett år.
MIN EKONOMI

Svenskarna nyttjar rot- och rotavdrag som aldrig förr.
I maj betalade Skatteverket ut 140 miljoner mer än förra året.
– Det är en trend som vi sett sedan i höstas, säger Mathias Karlsson, analytiker på Skatteverket.

I maj betalade myndigheten ut 1160 miljoner i rot- och rutavdrag. Det är 140 miljoner mer än i maj i fjol.

– Rutavdraget har ökat stadigt jämfört med det vi har sett tidigare år. Det här är en av de högsta utbetalningarna som vi har gjort på rut under en månad, säger Mathias Karlsson, analytiker på Skatteverket.

Populärt med flyttstäd

Skatteverkets statistik är baserat på den preliminära skattereduktionen och alltså de rot- och rutavdrag som betalats ut så sent som nu i maj.

Det påverkar alltså först nästa års deklaration.

– Vi ligger steget före deklarationen, säger Mathias Karlsson, analytiker på Skatteverket.

Ökningen tros beror på att skattebetalarna nu fått två nya tjänster som de kan dra av i rutavdraget.

– Det gäller flyttjänsterna som är nytt sedan augusti förr året och trädgårdstjänsterna som utökades att gälla även större arbeten som trädfällning. Det är större belopp för dom arbetena.

Annars är det som vanligt att de allra flesta som nyttjar rutavdraget gör det genom olika städtjänster.

– I år är totalt 77 procent.

”Skapades fler jobb”

Totalt sett används skatteavdraget mest till rotavdrag och då för olika byggprojekt av det egna boendet. Trots att Skatteverket förra året sänkte procentsatsen för hur mycket man får dra av från 50 till 30 procent av den faktiska kostnaden så ligger arbetsmängden kvar på samma nivå.

– Vi betalar ut mindre pengar men mängden arbete motsvarar samma nivå. Så har det inte riktigt sett ut tidigare. Rot har återhämtat sig till en nivå som var innan reglerna ändrades, säger Mathias Karlsson.

Men det stora genombrottet för maj var faktiskt antalet utförare, alltså företag som skattebetalarna anlitat. 33 500 företag har använts bara för maj månads rut- och rotavdrag trots att de båda avdragen begränsats. Det är 3500 fler företag än samma period förra året.

– Det är inte bara pengarna som ökat utan också antalet företag. Det var det som lagstiftaren var ute efter, att skapa jobb åt fler företag. Det kan vi nu konstatera har lyckats när vi tittar på statistiken. Det är rekordhög statistik över antalet utförare.

FAKTA

Så använde skattebetalarna rot- och rutavdraget

Så fördelades den procentuella andelen av rotavdraget i maj 2017:

Bygg 66

VVS 11

Måleri 9

El 7

Mark 3

Glas 2

Murning 2

Totalt: 100

Så fördelades den procentuella andelen av rutavdraget i maj 2017:

Städning 76,2

Trädgård 13,1

Flytt 7,3

Barnpasning 1,2

IT 0,8

Snöskottning 0,6

Omsorg 0,5

Vitvaror 0,4

Totalt: 100

Källa: Skatteverket

FAKTA

Det här gäller för rot- och rutavdrag

  • Rot-och rutavdraget räknas ihop och får sammanlagt uppgå till max 50 000 kronor per person och år. Det innebär att de båda avdragen utgör en gemensam avdragsrätt. Ju mer du begär ut i rotavdrag, desto mindre avdragsmöjlighet får du över till rutavdrag.

  • Har du nått maxtaket kan du och din partner flytta runt avdragen mellan er. Då kan ni sammanlagt nyttja 100 000 kronor i avdrag för ert hushåll.

  • Rutavdraget, som rör hushållsnära tjänster, har från och med 2017 ett sänkt maxbelopp från 50 000 kronor per person och underhåll till 25 000 kronor om du är under 65 år. Du får fortfarande reduktion med upp till 50 000 kronor om du är över 65 år.

  • Rotavdraget innebär att du betalar 70 procent av arbetskostnaden och övriga 30 procent får utföraren dra av genom skattereduceringen. Tidigare var det 50 procent.

  • Rutavdrag för städning begränsas till att endast innefatta enklare städning eller annat rengöringsarbete men också flyttstädning.

  • Rutavdrag för matlagning har slopats.

  • Beskärning och borttagning av träd och buskar började ingå i rutavdraget från och med den 1 augusti 2016.

  • På ”Mina sidor” på Skatteverkets hemsida kan du hålla koll på hur mycket avdrag du har kvar att lägga ut på olika arbeten. På så sätt kan du även planera arbetena över året.