Lunchpriserna ökar överallt – men inte i Malmö

Av: TT-Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
I Örebro är lunchen ute som dyrast.
Foto: THINKSTOCK
I Örebro är lunchen ute som dyrast.

Lunchpriserna fortsätter att öka, och inte bara i storstäderna.
I Örebro är priset högre än i Stockholm, men i Malmö har det gått ner.

– Priserna har varit väldigt låga i Örebro innan, nu har de kommit i kapp och priset ligger nu på 98 kronor, säger Elias Norström, vd och grundare av Gastrogate, som sammanställt lunchpriserna.

Fler än 50 000 lunchmenyer från första kvartalet i år har sammanställts och snittpriset för en lunch i Sveriges städer har räknats ut. I riket kostar en genomsnittlig lunch 94,20 kronor, en ökning med 2,40 kronor sen i fjol.

I sju städer är underlaget så pass stort att enskilda siffror kan presenteras. Av dessa är det efter Örebro dyrast i Stockholm, följt av Västerås och Uppsala. Eskilstuna är billigast. Där kostar en lunch 84,30 kronor.

Malmö är den enda staden av de redovisade där priset för en lunch gått ner.

– Det är svårt att säga vad det beror på, kanske ökad konkurrens eller press på priset. Det är också svårt att avgöra om det är en tillfällig trend eller en stadig förändring, säger Elias Norström.

Malmö har tappat sedan 2013. Medan andra städer gått upp mycket i pris har Malmös snittpris endast ökat marginellt.

– Men det här är första året priserna minskar, säger Elias Norström.

Inte över hundra

Han är förvånad över att fler restauranger inte gått över hundrakronorsstrecket.

– Jag tror att det är svårt att ha en lönsamhet i en lunch under hundra kronor, när man måste betala för både råvaror, tillagning av maten, kaffe efter maten, och inte minst personalkostnader, säger han.

– Men lunchen har också länge varit en lockelsevara, för att informera gäster om restaurangen och locka dem till middagen, det är där de riktiga pengarna tjänas in, fortsätter Elias Norström.

De luncher som sammanställts i undersökningen kostar mellan 40 och 199 kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE