MKB bjuder 80 miljoner – boende får kompensation

”Kinesiska muren” räddad från exekutiv auktion

MALMÖ. Budet på 80 miljoner från det kommunala bostadsbolaget röstades igenom – till lättnad för de boende i fastigheten ”Kinesiska muren” i Malmö.

Hotet om en exekutiv auktion tycks avröjd men samtidigt omvandlas bostadsrätterna till hyresrätter.

– Det känns bra. Men också orättvist. De har plundrat oss och vi enskilda personer betalar för det, säger Natalia Miechowicz, bostadsrättsägare.

På torsdagskvällen röstade de boende i fastigheten, som kallas Kinesiska muren, om sin framtid. MKB, Malmös kommunala bostadsbolag, hade lagt ett bud på fastigheten vilket innebär att en exekutiv auktion kan undvikas.

Medlemmarna röstade för MKB:s bud på 80 miljoner.

– Alla gav grönt ljus. Alla tackade ja till förslaget, säger bostadsrättsinnehavaren Natalia Miechowicz.

Tanken är att pengarna ska användas för att betala bostadsrättsföreningens skulder, resterande del ska fördelas mellan medlemmarna. Det ger de boende en viss kompensation för att de förlorar sin äganderätt när bostadsrätterna samtidigt förvandlas till hyresrätter.

Kinesiska muren i Malmö.
Kinesiska muren i Malmö.

Boende kan få kvartsmiljon

Enligt styrelsen beräkningar kommer exempelvis en boende som äger en lägenhet på 50 kvadratmeter få 246 000 kronor och en lägenhet på 94 kvadrat få 400 000 kronor. För Natalia Miechowicz som bor med man och två barn i en av lägenheterna betyder det mycket.

– Jag kommer få 371 000 kronor. Det innebär att jag kommer ha 120 00 kronor kvar i lån. Det är mycket men det är ändå möjligt att klara av att betala tillbaka, säger hon.

Var du nervös före mötet?

– Åh Ja, självklart. Man hade tappat hoppet.

För några boende innebär kompensationen att kan få pengar över eftersom de redan har betalat av en stor del av sina lån.

– Jag kanske ska åka på semester. Efter det här året så tror jag vi alla förtjänat det, säger Tova Eken, en annan boende.

Enligt en skrivelse som föreningens styrelse författat kommer MKB att åtgärda de brister som finns i fastigheter och betala av de förelägganden som föreningen har hos Malmö stad.

De som hyr i andra hand kommer att erbjudas ett förstahandskontrakt om de uppfyller villkoren.

Natalia Miechowicz.
Natalia Miechowicz.
Natalia Miechowicz kramar om Tova Eken.
Natalia Miechowicz kramar om Tova Eken.
Nicole Bernard.
Nicole Bernard.

Positiva indikationer

Aftonbladet har tidigare berättat att bostadsrättsföreningens ekonomi är i så dåligt skick att en exekutiv är bokad den 28 september.

MKB:s bud kan innebära att auktionen ställs in. Men det hänger på att banken som föreningen är skyldig pengar godkänner köpet.

– Handelsbanken är en stor aktör, eftersom de har lånen, och det finns även andra som föreningen är skyldig pengar. Men förhoppningen är att vi ska kunna lösa det med den målbild som vi har presenterat i dag för medlemmarna, säger Carl Sjöstedt, advokat och föredragare under stämman.

Han har fått indikationer på att Handelsbanken är positivt inställd till MKB:s bud.

Räknar du med att den exekutiva auktionen blir inställd?

– Ja, det räknar jag med. Eller det hoppas jag på. Men jag kan inte veta.

Mögel i en av lägenheterna.
Mögel i en av lägenheterna.
Kinesiska muren.
Kinesiska muren.
Advokat Carl Sjöstedt.
Advokat Carl Sjöstedt.
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN