Rapsen på framfart – odlingen ökar

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2022-05-10

Blommande raps på ett fält strax utanför Malmö. Arkivbild.
Blommande raps på ett fält strax utanför Malmö. Arkivbild.

Rapsen blommar för fullt i landets sydligare landskap.

De lysande gula åkrarna är ett välkommet vårtecken – och fler fält kan det bli framöver.

Nu satsar landets bönder allt mer på raps.

– Så här mycket höstraps har det aldrig odlats i Sverige, säger Anneli Kihlstrand, vd på odlarorganisationen Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare som har runt 3 700 medlemmar.

Det säljs mer utsäde än tidigare. En ökning som gäller såväl vår- som höstraps, något som bland annat Ekot tidigare rapporterat.

– Vi har en stor areal höstraps. 120 000 hektar – det är 25 procent mer än det senaste femårssnittet. Det är en rejäl ökning, säger Anneli Kihlstrand.

Vårrapsen har å sin sida ökat med 70 procent jämför med fjolåret med 11 000 hektar sålt utsäde, uppger Kihlstrand. Även oljeväxterna vårrybs och lin ökar.

Orsaken?

Rapspriset är högt, en utveckling som kan härröras till svår torka i Kanada som ställt till det för det landets export. Kriget i Ukraina påverkar också, förklarar Anneli Kihlstrand.

– Krigsutbrottet stoppar export från det landet som vi väntade på. Och vårens sådd av solrosor kommer inte kunna nå upp till normal nivå.

Raps används både som bränsle, djurfoder och till livsmedel.

– Vi är ett land som dels har en stor livsmedelsindustri, och matoljan är viktig livsmedel som vi har god försörjning på. Sedan har vi förnybara bränslen – och där har vi import till Sverige idag, säger Anneli Kihlstrand och fortsätter:

– Vi har en möjlighet att odla mer raps och minska importberoendet av biodrivmedel.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu