Oväntade sakerna du kan tjäna pengar på i sommar

Under semestertider är det många plånböcker som ekar tomma.
Men ett sätt att dryga ut semesterkassan på är att sälja av lite gamla prylar.
Aftonbladet listar vilka saker som säljer extra bra nu under sommaren.

Har du gjort av med mer pengar under semestern än du tänkt dig? Då kan det vara läge att kolla igenom vinden, lådor, skåp och garage efter prylar att sälja. Under sommaren blomstrar begagnathandeln och det är lätt att tjäna en hacka på saker som ändå bara står och samlar damm.

En undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Blocket visar att svensken i snitt har 38 oanvända saker hemma. Slår man ihop värdet av dessa landar summan i genomsnitt på drygt 18 000 kronor.

På sommaren finns det vissa säsongsbetonade saker som säljer lite bättre. Exempelvis trädgårdsmaskiner, gräsklippare, cyklar och båtar säljer bra. Men på Blocket har man sett en ökad trend av sökningar på husbilar, kajaker och kanoter och campingprylar.
– Det kan ha att göra med att man har fått ett annat miljötänk nu. Man kan tänka sig att folk vill uppleva Sverige och ha lite mer avslappnande semestrar, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Prylarna som trendar lite extra

Vill du tjäna extra pengar nu i sommar finns det prylar som trendar lite extra.
– Saker som alltid går bra är olika typer av elektronikprylar och cyklar. Men i år har vi sett att elcyklar trendar i cykelkategorin, tältsökningar toppar under juli, och utemöbler i material som rotting och teak, säger Tero Marjamäki.

Han forstätter:

– Vid dåligt väder kan du passa på att lägga upp tv-spel. Just Playstation 4 och Nintendo switch söker folk mycket efter.

På auktionssajten Tradera är det porslin och kläder som är riktigt populärt denna sommar, särskilt från 70-talet.
– En stark trend är 70-talet, men också 80-talet.

Vi har även sett att folk söker mycket på ”furumöbler”, växter och i synnerhet sticklingar, eftersom de är så lätta att skicka. Generellt sett köper folk mycket saker till sina lantställen nu på sommaren, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

Man har också sett en ökad försäljning av veteranmopeder. Försäljningen av mopeder har ökat med 40 procent mellan januari och juni 2019 jämfört med förra året.

– Det är lite oväntat faktiskt, hos oss brukar det mest vara det som går att skicka enkelt som säljs bra. Men att veteranmopeder går bra kan ju bero på den nostalgiska faktorn eller att folk som är yngre börjat intressera sig för gamla motorfordon, säger Sofia Hagelin.

”Märkeskläder säljer bäst”

För dem som funderar på att sälja av lite saker har Sofia Hagelin några tips.
– Jag skulle rekommendera att sälja sommarkläder och helst märkeskläder eftersom det säljer bäst. Och försök kolla om du har porslin och keramik hemma från 50-, 60-, eller 70-talet. Det säljer jättebra.

Men ekar förråden tomma på saker att kränga finns det andra sätt att tjäna pengar. Ett bra sätt är att hyra ut bostad, sommarstugor och båtar när de inte används.
– Vi ser att uthyrning av båtar och hus ökar nu under sommaren. Synen på ägande har ju förändrats. Och när vi inte använder våra saker lånar vi eller hyr vi ut dem. Exempelvis är det vanligt under festivaler, så som Pridefestivalen eller Way out west, att man hyr ut sin bostad. Det är ett enkelt sätt att tjäna pengar på, säger Tero Marjamäki.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu