Allra-topparna frias av Stockholms tingsrätt

De fyra Allra-topparna anklagades för att ha försnillat pensionsspararnas pengar.

I dag friades de av Stockholms tingsrätt.

Allra tog ut höga avgifter och levererade dålig avkastning.

Men fonden var valbar i premiepensionssystemet och totalt hade man lyckats locka 130 000 pensionssparare.

Samtidigt levde huvudägarna Alexander Ernstberger och David Persson Rothman lyxliv med Ferraribilar, hus i 50-miljonersklassen och egen helikopter.

Efter att mystiska affärsupplägg avslöjats polisanmäldes Allra 2017. I fokus stod en affär där Allra betalade 170 miljoner kronor i provision till det närstående Dubai-registrerade bolaget Oak Capital när man köpte värdepapper för 430 miljoner kronor.

Alexander Ernstberger, vd för pensionsbolaget Allra frias.
Alexander Ernstberger, vd för pensionsbolaget Allra frias.
Allra har sitt huvudkontor på Sveavägen.
Allra har sitt huvudkontor på Sveavägen.

Enligt åklagarna fick Oak Capital behålla 70 miljoner kronor av provisionen – och resterande betalades ut till Allras grundare som en muta.

– Den vinst de hade gjort på affärerna skulle döljas för fonderna, har åklagaren Markus Hellsten sagt till TT.

Enligt åklagarna försnillade Allra-topparna totalt 137 miljoner kronor från pensionsspararna.

I dag friades de fyra åtalade männen som anklagats för grovt mutbrott, tagande av muta samt grov trolöshet mot huvudman, på samtliga punkter.

I domen skriver den eniga tingsrätten att åtalen i huvudsak byggt på att köpen av värdepapper genom mäklarfirman i Dubai skett till ett överpris, men att det ”inte är bevisat att arvodet var för högt i förhållande till värdepappersköpets art och omfattning”.

Därmed faller alla åtalspunkter mot Allra-topparna, enligt tingsrätten.

De åtalade Allra-cheferna har genomgående hävdat att de är oskyldiga och menar att de misstänkta transaktionerna varit fullt normala affärsupplägg.

Av domen följer också att tingsrätten avslår Pensionsmyndighetens yrkanden om skadestånd på över 200 miljoner kronor samt åklagarens yrkanden om näringsförbud och förverkande av pengar.

Pensionsmyndigheten överväger dock att överklaga domen.

– Pensionsmyndighetens fokus är att de cirka 100 000 pensionssparare och pensionärer som drabbats ska få tillbaka pengarna de har gått miste om. Vi ska därför överväga vad som blir nästa steg i vårt arbete med att få tillbaka de pengarna, säger Lena Aronsson, chefsjurist på Pensionsmyndigheten.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu