Europas största ekonomier studsar tillbaka
Publicerad 2020-06-23
Tyskland och Frankrike, de två största ekonomierna i EU, ser ut att ha passerat coronakrisens värsta ekonomiska botten. Inköpschefsindex i båda länderna visar på en tydlig återhämtning.
– Det är ingen tvekan om att botten är passerad, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.
Den preliminära siffran för det tyska inköpschefsindexet är 45,8, en klar uppgång från 32,3 i maj. Det överträffar också analytikernas förväntningar på 44,2. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär nedgång.
I Tyskland är regeringens prognos är att BNP kommer att minska med 6,3 procent i år, vilket i så fall skulle vara den största nedgången sedan andra världskriget.
Frankrike, EU:s näst största ekonomi efter det brittiska utträdet, såg också en rejäl återhämtning i juni. Den preliminära siffran för inköpschefsindex i juni är 51,3, klart över marknadens prognos på 46,3. Noteringen ska jämföras med majsiffran på 32,1 och den rekordlåga aprilsiffran 11,1.
Svårtolkad statistik
Indexet mäter både industrin och tjänstesektorn, och en viktig förklaring till återhämtningen är just tjänstesektorn.
– Den står för en så stor del av ekonomin, och att länder öppnas upp och rörligheten ökar påverkar tjänstesektorn enorm. Exempelvis i Paris börjar folk röra på sig betydligt mer och då ökar konsumtionen, säger Robert Bergqvist.
Inköpschefsindex för hela Eurozonen landade på 47,5. Även det överträffar marknadens förväntningar, som var på 42,4. I maj var siffran 31,9 och i april rekordlåga 13,6.
– Sett till det här och till alla andra pusselbitar är det tydligt att en återhämtning är på gång. Det finns förstås frågetecken kring hur stark den är, men det är ingen tvekan om att botten är passerad, säger Robert Bergqvist.
Chefsekonomen höjer ett varningens finger för att dra några långtgående slutsatser av den här typen av indikatorer just nu.
– Vi är inne i en period där statistik är extremt svårtolkad. I och med att det har störtdykt tidigare krävs det inte mycket för att man som företagare ska känna att det nu ser bättre ut, och då får vi en överdriven uppgång i dessa index, säger Robert Bergqvist.
"Få ner dödstalen"
Nästa svenska inköpschefsindex kommer den 1 juli och Bergqvist tror att Sverige kommer att följa i Eurozonens spår.
– 70-75 procent av Sveriges export går till Europa, lyfter Europa kommer det att synas i Sverige också.
Huruvida svensk ekonomi kommer att återhämta sig snabbare eller långsammare än andra länder i Europa är dock för tidigt att säga.
– I det korta perspektivet ser fallet ut att bli något mildare i Sverige, både detaljhandeln och industriproduktionen har hållit emot väl här. Det finns förutsättningar för att det också ska utvecklas bättre framåt, men då gäller det att få ner dödstalen, säger Robert Bergqvist.