Historisk ökning för priserna på villor i Malmö

Svensk Mäklarstatistik: Bopriserna fortsätter uppåt

Publicerad:
Uppdaterad:

Bostadspriser

Priserna på hus i landets tredje största stad har gått genom taket.

De senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik visar på en uppgång på hela 5 procent.

– Frågan är om vi någonsin sett en så stark prisökning, säger Mattias Larsson på Bjurfors.

Den svenska bostadsmarknaden klättrar mot nya rekordnivåer, till synes helt immun mot de negativa effekterna av coronapandemin.

Snittpriserna på bostadsrätter i Stockholm city passerade 100 000 kronor per kvadrat tidigare i år. Men i februarirapporten från Svensk Mäklarstatistik noteras de kraftigaste uppgångarna utanför huvudstaden.

I centrala Göteborg steg priserna med 3 procent. Ökningen blev precis lika stor i Malmöområdet.

– Tilltron till bostadsmarknadens är stark samtidigt som vi ser de högsta medelpriserna som någonsin uppmätts på villor, bostadsrätter och fritidshus, säger Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling, i en kommentar.

– Jag tror det dels visar hur viktigt hemmet blivit för svenskarna men också att många i och med vaccinet tror på ett starkt ekonomiskt uppsving.

Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne
Foto: Pressbild
Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne

”Inte ett dugg förvånad”

Men det är än mer dramatiskt på villafronten.

I trakterna kring parkernas stad visar försäljningsstatisktiken att priserna steg med inte mindre än 5 procent i februari, jämfört med månaden före. Det är den kraftigaste ökningen på många år i Malmöområdet.

– Vi får åtminstone gå tillbaka till starka bostadsår som 2007 och 2017 för att hitta något motsvarande, säger Mattias Larsson, vd på mäklarfirman Bjurfors Skåne i en kommentar.

– Samtidigt är jag inte ett dugg förvånad över prisrallyt. Utbudet är på historiskt låga nivåer och möter inte alls den starka efterfrågan som finns.

Hans kollega i Stockholm, Fredrik Kullman, skriver i en analys att marknaden upplever en ”prisboom av historiska mått”.

Genomsnittspriset för ett hus i Malmö ligger nu på strax över 5 miljoner kronor. I Stockholm är den siffran 7,2 miljoner.

Vaccinmissar kan leda till prisfall

Men allt är inte himmelsblått. Fastighetsmäklaren Erik Olsson flaggar för att dåliga nyheter på vaccinfronten kan dämpa humöret avsevärt.

”Det är oroande att det redan nu har börjat debatteras mellan politiker och olika myndighetschefer om vems fel det är att vaccinationerna inte har kommit igång, och kanske inte kommer att komma ingång, som tänkt”, heter det i en kommentar från bolaget.

Foto: Ingus Kruklitis / iStockphoto
Vy över Malmö.
Publicerad:

LÄS VIDARE