Fin Wall Street-vecka avslutad med lite tvekan

TT

Publicerad 2024-05-10

Kurserna på Wall Street steg under fredagen. Arkivbild.

Aktiekurserna på New York-börsen inledde starkt men mattades av och övergick i viss tvekan efter förväntan om att inflationstrycket stiger igen.

Men veckan i stort visade mycket muntra siffror.

Alla tre stora index på Wall Street inledde fredagen tydligt uppåt. Men sedan kom en ny konsumentrapport från University of Michigan som pekar på förväntat höjt inflationstryck – och det var lite av en kalldusch för investerarna.

När börsen stängde hade breda S&P 500-index och Dow Jones industriindex stigit 0,2 respektive 0,3 procent medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex stängde oförändrat.

Räntan på amerikanska statsobligationer, oavsett löptid, steg rejält under dagen – ett tecken på minskat intresse för aktier.

På bolagsnivå märktes ett kraftigt kurslyft för läkemedelstillverkaren Novavax som steg 98,7 procent efter besked om licensavtal med ett franskt bolag värderat till drygt 16 miljarder svenska kronor.

I ett större perspektiv är New York-börsen inne i en uppgångsperiod och Dow Jones industriindex har stigit åtta dagar i rad, som resultat av duvaktiga uttalanden från centralbankshåll samtidigt som arbetsmarknaden försvagats i USA.

Detta ses som ett tecken på att räntesänkningar kan vara på ingång.

Veckan i stort var den bästa i år för Dow Jones industriindex med en uppgång på 2,2 procent. S&P 500 steg 1,9 och Nasdaqs kompositindex 1,1 procent under veckan.